Vírusos reklámok a DoubleClick rendszerében

Genda Csongor Zoltán, 2007. november 16. 19:04

Több külföldi szakmai magazin is arról számolt be, hogy a DoubleClick reklámkiszolgáló rendszerébe vírus került a közelmúltban.

A DoubleClick hirdetései között a napokban felbukkant egy olyan banner is, amelynek célja nem egy bizonyos termék vagy szolgáltatás népszerűsítése volt, hanem az internetezők számítógépeinek a megfertőzése. Rákattintván a szóban forgó reklámra, a WinFixer nevű kártevő egyik variánsa települt fel a PC-re, és hibaüzeneteket jelenített meg a képernyőn. A vírusírók megpróbálták elhitetni a felhasználókkal, hogy számítógépük fertőzött, és egy állítólagos, a problémát orvosoló biztonsági szoftver megvásárlására ösztönözték gyanútlan áldozataikat. A DoubleClick vírusos bannerjei számos nagy látogatottságú, megbízható webhelynek hitt portálon bukkantak fel, így például megjelentek azok a CNN honlapján is.

A vírusírók nagy előszeretettel próbálják meg becsempészni kártevőiket a nagy reklámkiszolgáló cégek hirdetései rendszereibe, mivel így széles rétegekhez tudják eljuttatni kártékony programjaikat.