Abu-Dzabi vette meg az AMD 8,1%-át

Milkovits Gábor, 2007. november 17. 18:00

Az Egyesült Arab Emirátusokhoz tartozó Abu-Dzabi állami befektetési alapja 8,1%-os kisebbségi részesedést vásárolt a második legnagyobb processzorgyártó Advanced Micro Devices vállalatban.

A Mubada Development névre hallgató társaság a Financial Times értesülése szerint mintegy 700 millió dollárt fizetett a papírokért, ami nagyjából reális, tekintve, hogy az AMD részvényeinek 8,1%-a az utolsó kereskedés szerinti árfolyamon valamivel több mint 550 millió dollárt kóstált. A csipgyártó az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott regisztrációs dokumentumban kijelentette, hogy a hasznot általános feladatokra kívánják fordítani. A befektetés valószínűleg igencsak jól jön az immár negyedik negyedéve veszteséggel küzdő AMD számára, amely ráadásul az utolsó generációs, négymagos processzorok piacra dobásával is lemaradásban van fő riválisa, az Intel mögött.

A vételt persze még jóvá kell hagynia a külföldi cégek amerikai befektetéseit vizsgáló szenátusi bizottságnak is, amely a fegyvergyártók mellett különösen a technológiai cégek esetében hajlamos a nemzeti érdekek védelmére. Persze alighanem elég buta összeesküvés-elmélet lenne bármilyen radikális iszlámista csoportot feltételezni a hatodik legnagyobb olajexportőr Abu Dhabi kormánya mögött, ám a bizottság így is komolyan hátráltathatja az AMD számára gyümölcsözőnek ígérkező üzlet megvalósulását.