Az XP a Vista legnagyobb riválisa

Milkovits Gábor, 2007. november 17. 19:08

A Forrester Research piackutató adatai szerint a legnagyobb konkurenciát a Windows Vista számára az előző generációs Windows XP operációs rendszer jelenti, legalábbis ami a vállalati felhasználókat illeti.

A Forrester felmérése azt mutatja, hogy a vizsgált mintegy ezer, 600 főnél többet foglalkoztató amerikai és európai cégnél a Windows PC-k 84%-án fut az XP, szemben az egy évvel ezelőtti 67%-kal. 11% maradt továbbra is Windows 2000 platformon, míg a Vistát eddig csupán a gépek 5%-ára telepítették. Vagyis az informatikai szakemberek fő célja egyelőre rendszereik szabványosítása, amelyhez, átmenetileg legalábbis, kézenfekvőbb megoldásnak tűnik az XP, mint az új Vista. Ennek oka a Forrester szakemberei szerint igen egyszerű; minden ilyen generációváltásnál a nagyobb hálózatokat üzemeltető cégek és szervezetek reagálnak a leglassabban, mivel az új rendszerhez általában nem árt új hardverállományt is beszerezni. Ez különösen igaz a magas rendszerkövetelményeket támasztó Vistára, míg a Windows 2000-ről az XP-re való átállás ehhez képest mind technikailag, mind pedig anyagilag jóval kevesebb problémával jár.

A Forrester szerint a Vista csak jövőre fog komolyabb mértékben elterjedni a vállalati rendszereken; 2008 végéig a vállalkozások mintegy harmada, 2009/2010-ben pedig további 17% fogja végrehajtani az átállást. A fő motiváció a Vista-kompatibilis számítógépek árának várható jelentős csökkenése lesz, illetve az is szerepet játszik a mostani kivárásban, hogy sokan a váltás előtt szeretnék telepíteni a Windows XP várhatóan utolsó, Service Pack 3 szervizcsomagját, amely jövő év elején érkezik.