Forgalomban az AMD Spider platformja

Milkovits Gábor, 2007. november 19. 21:38

Az AMD hivatalosan kibocsátotta Spider kódnévre hallgató, asztali számítógépekhez kifejlesztett platformját, amely az első ilyen a cég történetében.

A Spider az új, négymagos Phenom asztali processzoron, a szintén új 7-es szériás lapkakészleten, és megújult Radeon HD grafikus lapkákon alapszik. A két utóbbi alkatrészhez az ATI tavalyi 5,4 milliárd dolláros felvásárlásával jutott hozzá az AMD, így a Spider tulajdonképpen a vétel megtérülésének első próbaköve is lesz. A Phenom lapkák az AMD első négymagos lapkájaként még szeptemberben megjelent Barcelona szerverprocesszor architektúráján alapuló asztali CPU-k. Leslie Sobon, a vállalat asztali termékekért felelős marketingigazgatója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a platformot elsősorban 900-1200 dolláros, játékközpontú és multimédiás rendszerekhez szánják.

Miközben az Intel igencsak sikeresnek bizonyult a noteszgépekhez kifejlesztett Centrino-val, az AMD sokáig elvetette a platformok ötletét, és inkább a rendszerépítők kreativitásában bízott. A számítógépgyártók azonban megkedvelték azt a kényelmet, hogy már kipróbált, szinte teljes modulokat építhetnek be modelljeikbe, a kompatibilitás tesztelésének terhét pedig ily módon beszállítóikra hagyhatják. Egyes szakemberek ugyanakkor nem tartják szerencsésnek, hogy a csipgyártó éppen egy asztali platformmal debütál, míg a laptopokhoz szánt új Puma lapka és a hozzá szabott környezet csak hónapok múlva érkezik. Az asztali számítógépek iránti kereslet ugyanis jóval alatta marad a laptopok népszerűségének a fejlett térségekben, főleg az említett árkategóriában; nem véletlen például, hogy az Intel Viiv asztali platformja enyhén szólva korántsem olyan népszerű, mint a Centrino. A játékközpontú rendszereknek pedig ráadásként egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az utolsó generációs játékkonzolok.