Sybase: SAUC konferencia Magyarországon

Kovács Attila, 2007. november 22. 10:53

Az adatmenedzsment és -mobilizáció terén piacvezető amerikai Sybase szoftvervállalat idén Magyarországon rendezi meg az IT-oktatási szféra rangos nemzetközi eseményét, a Sybase Academic User Conference-t (SAUC). A kétnapos eseménynek a budapesti Hotel Kempinski  ad otthont, 2007. december 4-én és 5-én. Az évente megrendezendő konferencia célja, hogy az egyetemi oktatóknak betekintést nyújtson a Sybase legújabb fejlesztéseibe, valamint, hogy azon felsőoktatási intézmények professzorainak, ahol a különböző Sybase alkalmazások oktatása már része a tanmenetnek, alkalmat biztosítson tapasztalataik kicserélésére.

Hála a Sybase elkötelezettségének a felsőfokú mérnökképzés támogatásában, ezen intézmények száma már most örvendetesen magas, és a szám folyamatosan bővül. Az idei konferencián 12 ország több mint 40 egyeteméről és főiskolájáról vesznek részt professzorok, egyetemi oktatók és posztgraduális hallgatók.

A Sybase világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felsőoktatás támogatására, ennek jegyében kidolgozta a Deed of Donation Programot, és az elmúlt években az intézményeknek juttatott szoftverlicencek támogatását 80 százalékról 100 százalékra emelte. Ennek a programnak a keretében részesült legutóbb 120 millió forint értékű támogatásban az ELTE Informatikai Kara, míg korábban a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara és a Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Kara is csatlakozott a programhoz. Az európai és közel-keleti régióban többek között Oroszország 22, Lengyelország 18 és Portugália 15 egyetemén folyik valamely Sybase alkalmazás oktatása a Deed of Donation Program keretében legutóbb három szerbiai egyetem jutott összesen 3 millió dollár értékű szoftverlicenchez. A Sybase 2008-ban mind Magyarországon, mind a régióban növelni fogja az oktatás támogatására szánt keretet.

Az idei SAUC konferencia helyszínválasztása egyben azt is jelzi, hogy a magyar egyetemek és főiskolák növekvő szerepvállalására alapozva a Sybase a támogatások elosztásánál is több figyelmet összpontosít Magyarországra. Ezek az erőforrások, kiegészülve egy-egy EU-s pályázattal, együttesen azt eredményezhetik, hogy még a mai intézményi összevonások és gazdasági működési nehézségek korában is kiépülhetnek olyan oktatási IT-fellegvárak, amelyekre a jövőben támaszkodhat a hazai informatikai ipar.