Kóka János az uniós távközlési reformról egyeztetett

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 27. 09:02

Magyarország támogat minden olyan európai uniós törekvést, amely erősíti a távközlési piacon uralkodó versenyt, védi a fogyasztók jogait és növeli a szolgáltatók közötti választási szabadságot - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, miután hétfőn Budapesten az uniós távközlési szabályozás reformjáról egyeztetett Viviane Redinggel, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosával.

A véleménycseréről a gazdasági tárca tájékoztatta az egyeztetést követően az MTI-t.

A közlemény emlékezet: az Európai Bizottság november közepén hozta nyilvánosságra az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás módosítási javaslatait. A Távközlési Tanács csütörtökön kezdi meg a vitát a témában.

A gazdasági miniszter szerint Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a verseny összeurópai szinten kiteljesedjék. Kóka János a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a magyar infokommunikációs piac liberalizálása óta a versenynek köszönhetően jelentősen csökkentek a szolgáltatások árai. Példaként említette, hogy csak az elmúlt egy évben a mobilpiacon a fajlagos percköltség 5 százalékkal, a szélessávú DSL-előfizetések átlagos havidíja 20 százalékkal, a kábelmodemes internet havidíja pedig 14 százalékkal csökkent.

A közlemény aláhúzza: a GKM elkötelezett a szélessávú hozzáférések és szolgáltatások hazai növekedésében. A Gazdaságfejlesztési Operatív Programok több pályázata fókuszál infrastruktúrafejlesztésre, a vállalati folyamatmenedzsment támogatásra, az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatására.

Ugyanez a cél vezette a szaktárcát a 900 megaherzes GSM frekvenciajogosultság tárgyalásai során is, amelynek eredményeképp két vezető mobilszolgáltató az elkövetkező 2 évben nettó 20-20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg. Ezekkel a fejlesztésekkel gyakorlatilag teljes lesz a mobilszélessáv-lefedettség Magyarországon: a lakosság 98 százaléka számára válik így hozzáférhetővé a szolgáltatás.

A közlemény jelzi azt is: a csütörtöki uniós eszmecserén a magyar kormányt Kóka János képviseli.