A briteket visszariasztja az iPhone magas ára

Milkovits Gábor, 2007. november 27. 09:20

A brit GfK NOP piackutató legújabb felmérése szerint a brit vásárlóknak alig 2%-a szán Apple iPhone-t a karácsonyfa alá, elsősorban a készülék magas ára miatt.

A válaszadók kétharmada hallott már az iPhone-ról, szinte mindegyikük tudta a zenelejátszó funkcióval is társítani a készüléket, és többségük internetes és e-mail funkcióiról is hallott. A megkérdezettek több mint negyedének tetszik is a készülék külleme, ám a magas, 200 fontot (kb. 70 ezer Ft) meghaladó ár komoly visszatartó erő. Így lehet, hogy mindössze 2%-uk venne iPhone-t karácsonyi ajándéknak, függetlenül az Apple nagyszabású reklámkampányától.

Richard Jameson, a GfK NOP főigazgatója a sajtónak elmondta, hogy szerinte a fő problémát az iPhone számára az amerikai és az európai mobilpiac különbözősége okozza. Itt ugyanis a közönség a mobilszolgáltatók által kínált kedvező előfizetései csomagok keretében jóval olcsóbban juthat az iPhone-éhoz hasonló funkciókat kínáló mobilok széles választékához, beleértve a 3G okostelefonokat is, miközben az Apple készüléke nem üzemel a harmadik generációs hálózatokon. Az Apple azonban olyan feltételeket diktált az exkluzív európai szolgáltatóknak, mint az AT&T-nek a tengerentúlon, azaz kizárta az ártámogatás lehetőségét.