Kifizeti az iPhone-árkülönbözetet a Debitel német telefontársaság

Milkovits Gábor, 2007. november 28. 08:01

A Debitel nevű német mobilcég kifizeti a T-Mobile-os és a kártyafüggetlen Apple iPhone közötti 600 euró árkülönbözetet azoknak, akik az ő előfizetésüket választják.

A rivális T-Mobile, Vodafone, O2 és E-Plus hálózatait pénzért használó társaság ajánlatával egy meglehetősen furcsa helyzetben állt elő; az illetékes német bíróság ugyanis egy SIM-zár mentes, hálózat-független verzió forgalmazására kötelezte a T-Mobile-t, ez azonban a kétéves hűségszerződéssel kapható 399 eurós változatnál jóval drágább, 999 euró. Az iPhone eleve magas árának egyik oka, hogy az Apple exkluzív partnereitől mintegy 30% részesedést kér a készülékeken bonyolított beszélgetések és adatforgalom díjaiból. A T-Mobile ugyanakkor minél több ügyfél megszerzésében érdekelt, így nyilvánvalóan szándékosan szabott lehetetlenül magas árat a kártyafüggetlen változatnak. A Debitel viszont most egy alternatívát kínál azoknak, akik nem kérnek a kétéves T-Mobile előfizetésből, ugyanakkor 1000 eurót sem fizetnének a készülékért.

A Debitel piaci helyzetéhez leginkább hasonlító magyar példa a Tele2-é, amely szintén egy már meglévő (az ő esetükben vezetékes) előfizetéshez kínál plusz szolgáltatást, illetve alternatívát. A Debitel ajánlatával ily módon a Vodafone, az E-Plus és az O2 német ügyfelei amúgy is használt mobiltelefonos előfizetésüket egészíthetik ki, a T-Mobile 49 eurós minimum elvárása helyett csupán 40 eurós kötelező havi forgalom mellett, amihez 200 ingyenesen lebeszélhető perc és további 200 ingyen sms jár. Az extrák közül egyedül a képes hangüzenetek nem működnek majd a kártyafüggetlen iPhone-okon.