Pozitívan hatnak a infokommunikációs beruházások a GDP-re

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 28. 08:34

Az elmúlt években azokban az uniós országokban nőtt a leggyorsabban a bruttó hazai termék (GDP), ahol a legtöbb pénzt fektették be az infokommunikációs iparágba - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa kedden Budapesten.

A biztos a Nemzeti Hírközlési Hatóság által a telekommunikációs, az informatikai, a média és a szórakoztató szektor jövőbeni európai uniós szabályozása témájában rendezett konferencián példaként Írországot, Finnországot és az Egyesült Királyságot hozta fel.

Hozzátette: az elektronikus kommunikáción belüli beruházások tavaly 5 százalékkal nőttek, s elérték a 47 milliárd eurót.

Viviane Reding úgy vélte, az unió csak akkor tudja megőrizni versenyképességét, ha ösztönzi az innovációt, s kihasználja azt a potenciált, amit  500 millió lakosa képvisel.

A konferencián Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: a szabályozásnak nagyon fontos szerepe van a távközlés, az infokommunikációs szektor fejlődése és a fogyasztói előnyök megteremtése szempontjából. Ennek alátámasztására elmondta: 2002-ben a hívások vezetékes végződtetési díja 7 forint volt, ma kevesebb mint 2 forint. Hasonló folyamat játszódott le a mobilvégződtetési díjak esetében is, ahol 48 forintról 16,4 forintra csökkent a díj.

Az elnök szerint a jövőben az internet alapú média, illetve a mobil adatforgalom lesz az infokommunikációs növekedés motorja. A mobil hangforgalom stagnálni fog, a vezetékes pedig tovább csökken.

Pataki Dániel, az ERG és az IRG (European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportja; Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja) januárban pozícióba kerülő elnökeként a konferencián elmondta: a szabályozóknak a következő időszakban azon kell dolgozniuk, hogy az uniós állampolgárok a jövőben még inkább szabadon választhassanak a szolgáltatók és a technológiák, illetve a tartalmak között.