Internet-elvonókúra fiataloknak

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 30. 08:34

Házimunkával, sporttal és csoportfoglalkozásokkal szoktatja le a dél-koreai kormány a fiatalkorú internetfüggőket, akikből már negyedmillió van az országban.

 A dél-koreai háztartások 90 százaléka rendelkezik olcsó és gyors internetkapcsolattal, az informatikai fejlettségnek azonban árnyoldalai is vannak bőven. A Szöuli Egyetem kutatási adatai szerint háromból legalább egy fiatalkorú internetezőt veszélyeztet a hálófüggőség. 250 ezren már mutatják is a betegség tüneteit. Néhány alkalommal az is előfordult már, hogy a vég nélküli szörfölésben, csetelésben kimerült hálóhasználók holtan fordultak le a számítógépasztal mellől.

A kormány ezért ingyenes netelvonó klinikát nyitott egy Szöul melletti erdő mélyén. A Jump Up Internet Rescue Schoolba beutalt fiatalok 12 napos kúrán vesznek részt. Házimunkával, sporttal - például lovaglással és állóképesség növelő tréninggel -, valamint csoportos foglalkozásokkal igyekeznek kiölni belőlük a függőséget a szigorú doktorok, akik mindössze napi egy órai kapcsolatot engedélyeznek a külvilággal, azt is csak mobiltelefonon keresztül - olvasható a Der Spiegel hamburgi hetilap legújabb számában megjelent tudósításban.