IBM-SPSS együttműködés prediktív analitikai fejlesztésekben

Kovács Attila, 2007. december 1. 12:31

Az IBM bejelentette, hogy együttműködik az SPSS Inc.-vel az IBM DB2 Warehouse 9.5-ön belüli prediktív elemzési megoldások szállítása érdekében. A kooperáció  értelmében az SPSS Clementine prediktív elemzési technológiát és a Predictive Enterprise Services plattformot integrálják a DB2 Warehouse 9.5-be, amely lehetővé teszi az adatbányászatnak és scoringnak adattárházon belüli futtatását. Az adatbányászat prediktív elemzési platformon való kombinációja a DB2 Warehouse-on belül egy grafikus felületet biztosít a felhasználóknak, melyen gyorsan hozhatnak létre és alkalmazhatnak adatbányászati modelleket. Az új technológiával az adatokban lévő rejtett minták meghatározhatók, megjeleníthetők, valamint gyorsan alkalmazhatók az üzleti folyamatok javítása érdekében.

Az SPSS Prediktív Enterprise Services tovább növeli a DB2 Warehouse 9.5 adatmenedzsment képességeit a prediktív elemzési feladatok automatikus tárolásával, így biztosítva az IT beruházások magasabb megtérülését.

Az IBM úgy gondolja, hogy az SPSS megoldásaival kiegészítve üzleti intelligencia megoldásait, a felhasználóiknak olyan prediktív elemzési eszközt adnak a kezébe, amely valós idejű betekintést biztosít adataikba. A DB2 és az SPSS prediktív megoldásai segítségével a felhasználók képesek azonosítani és menedzselni a problémákat és az új üzleti lehetőségeket.

Az SPSS prediktív szoftvereit és megoldásait világszerte különféle iparágakban -- a pénzügytől, a telekommunikáción át a kereskedelemig és az államigazgatásig -- használják a vállalatok a fontos üzleti döntések megalkotásában és a bevétel növelésnek érdekében. Olyan üzleti problémákra és kihívásokra kaphatók segítségével válaszok, mint például a hitelkockázat csökkentése, fogyasztói hűség növelése, csalások felderítése és kivédése.

Az SPSS szakemberei úgy vélik, adatbányász felhasználóiknak nagy segítségére lehetnek a DB2 Warehouse 9.5 terhelésmenedzsement képességei. A terhelésmenedzsment funkció még hatékonyabb interaktív adatbányászatot biztosít nemcsak a működési terhelések priorizálása által, hanem az alapvető rendszereszközök priorizálásával is. Az SPSS azon képessége, hogy a prediktív elemzésekhez kombinálja a strukturált és strukturálatlan adatokat, kiegészítve a DB2 Warehouse-ba beépített adatbányászati algoritmusokkal, tökéletes megoldást jelet bonyolult valós idejű elemzések elvégzéséhez is.

Olaszország egyik vezető bankja, a Banca Lombardia az IBM DB2 és az SPSS Clementine adatbányászati technológiáját használja, hogy ügyfelei viselkedését jobban megismerje, emellett betartsa a nemzetközi szabályozási irányelveket, valamint új piacokra terjeszkedjen