AT&T: tényleg jön jövőre a 3G iPhone

Milkovits Gábor, 2007. december 2. 20:46

Randall Stephenson, az amerikai AT&T telefontársaság vezérigazgatója a régóta folyó találgatásokat hivatalosan megerősítve bejelentette, hogy jövőre kapható lesz az Apple iPhone 3G verziója.

Ez azt jelenti, hogy a készülékek a jelenleg támogatott GSM és EDGE, valamint a WiFi mellett a főleg az európai mobilszolgáltatók által a kontinensen szinte mindenütt elterjesztett UMTS (WCDMA) platformon is tudnak majd kommunikálni. A mobil szélessáv lehetővé teszi a WiFi forró pontoktól távolabb való gyorsabb internetezést, elektronikus levelezést és multimédiás funkciókat is. Az Apple egyébként két okból nem épített be 3G kompatibilitást az első generációs iPhone-ba; egyrészt első körben a ritka 3G lefedettséggel rendelkező amerikai piac volt a legfontosabb, másrészt pedig a megoldás érezhetően megnövelte volna a készülék árát, illetve csökkentette volna az egy feltöltéssel elérhető használati időt.

Ahogy az eddigi hírekből, úgy Stephenson sajtóközleményéből sem derülnek ki további részletek a megújult iPhone-al kapcsolatban, sem az árról, sem az újdonságokról. Korábban a spanyol Telefonica egyik magát megnevezni nem akaró munkatársa egész pontosan jövő májusra tette az új 3G készülék megjelenését, de maga az Apple szokásához híven egyelőre semmit sem közölt a nyilvánossággal.