ISO szabvány lett a PDF

Milkovits Gábor, 2007. december 5. 22:27

A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO) elfogadta hivatalos szabványként az Adobe PDF dokumentum-formátumának 1.7-es verzióját.

A voksolás során a 15-ből 13 igen szavazat született, míg Franciaország nemmel szavazott, Oroszország pedig tartózkodott. Öten ugyanakkor, köztük a fő támogató Egyesült Államok is észrevételekkel élt, amelyeket a január 21-23-i, immár csak formális végleges szavazáson meg kell majd vitatni. A PDF 1.7 azonban gyakorlatilag már most el lett fogadva, mint az ISO 32000 nemzetközi szabvány, ami jelentős változást jelent a formátum jövőjét illetően. Ennek lényege, hogy a dokumentumszabvány fejlődésének irányítását ezentúl nem egyedül az eddigi fejlesztéseket végző Adobe fogja megszabni, hanem számos külső partner is részt vesz majd a munkában. A munka összehangolására Jim King-et, az Adobe vezető PDF-fejlesztőjét kérték fel, aki azt nyilatkozta, hogy a szabványosítással éppen a technológiai fejlesztésekkel járó munka megosztása volt az Adobe egyik célja.

A PDF egyes elemei már eddig is szabványosítva voltak, a mostani ISO 32000 minősítés viszont éppen ezeket hivatott összefogni. Az Adobe döntésének hátterében az is állhat, hogy a piacon egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a nyílt szabványokon alapuló szoftverek. A PDF esetében a mostani döntés egy de facto helyzet formális elismerését jelenti.