A Nokia is részesedést akar a szolgáltatók nyereségéből

Genda Csongor Zoltán, 2007. december 10. 20:37

Az Apple példáján felbuzdulva most a Nokia is azt fontolgatja, hogy részesedést kérjen a mobilszolgáltatóktól azok bevételeiből.

"A telefonok forgalmázását illetően maradunk a régi, jól bevált üzleti modellnél: megkérjük a készülékek árát. Abban az esetben viszont, ha új szolgáltatásokkal jelentkezünk, elképzelhetőnek tartom azt is, hogy részt kapjunk a forgalomból" - nyilatkozta Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia elnök-vezérigazgatója a hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A szolgáltatók rémálma látszik valóra válni ezúttal, ugyanis azok rég tartanak attól, hogy az Apple után más nagy mobilgyártó vállalatok is a számítógépgyártóéhoz hasonló követelésekkel fognak előállni, azaz a nyereség megosztását kérik. Az amerikai konszern egyes források szerint 30%-ot kap az iPhone-tulajdonosoktól származó díjbevételekből, ám ez csupán találgatás, a hírt nem erősítették meg hivatalosan az illetékesek.

A 40%-os piaci résszel bíró Nokia ezért mindinkább igyekszik megvetni a lábát a szolgáltatói szektorban, így múlt héten bejelentették a jövőre érkező "Comes with music" akciót, melynek lényege, hogy a zeneközpontú telefonokkal rendelkezők egy évig ingyen hozzáférhetnek a Universal katalógusához. Ugyanígy megpróbál betörni a finn vállalat a navigációs szolgáltatások piacára is, mivel nemrég bekebelezték a NavTeq digitális térképspecialistát. Kallasvuo azonban előrevetítette, hogy a jövőben további internetes cégeket fognak még felvásárolni.

Szakértők szerint csak idő kérdése, míg a többi ismert mobilgyártó is benyújtja majd a számlát a szolgáltatóknak, és az Apple-éhez hasonló követelésekkel állnak elő.