MDF: állampolgároknak is lehetőséget kell biztosítani jogszabály kezdeményezésére

forrás Prim Online, 2007. december 13. 17:44

A Magyar Demokrata Fórum modern konzervatív pártként az internet hazai lehetőségeinek kihasználása mellett teszi le a voksot, ezért első lépésként – észt mintára – egy e-demokrácia portál létrehozását javasolja, amely az állampolgároknak is lehetőséget biztosítana jogszabály kezdeményezésre. Pettkó András pártja javaslatait a mai napon Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel ismertette, valamint levélben kezdeményezett egyeztetést az e-demokráciáról a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

Az MDF szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy látja, hogy a működőképes döntéshozatal érdekében meg kell teremteni az állampolgári véleménynyilvánítás lehetőségeit, ugyanakkor elvet minden olyan megoldást, amely az állampolgárok megtévesztésére és az utcai politizálásra irányul. Az e-demokrácia portál segítségével a választópolgárok és a politikusok között olyan párbeszéd vehetné kezdetét, amelynek köszönhetően nyitottabbá válna a törvényhozás intézménye. Konzervatív pártként az MDF azt vallja, hogy ez az állampolgári részvétel helyes útja, szemben a nagypártok országjáró turnéival és a népszavazási dömpinggel. Az állampolgárokat kell közelebb engedni az Országgyűléshez, és nem a Háznak kell kivonulnia az utcára.

Pettkó András a mai napon ismertette Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel az MDF javaslatának részleteit, többek között a jogszabály kezdeményezés feltételét, mely szerint az indítványozóknak az e-demokrácia portálon nevük és címük megadásával előzetesen regisztrálniuk kellene, majd tájékozódhatnának a hatályos jogszabályokról. A személyes adatok megadására és az előzetes regisztrációra azért van szükség, hogy az oldalt ne lepjék el komolytalan javaslatok. A szakmai szűrést egy szakértői bizottság végezhetné el.

Takács Albert a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy nyitott a kezdeményezésre, ám meg kell vizsgálnia a nemzetközi tapasztalatokat, és azt hogy a hazai jogrendszerbe hogyan illeszthető be a javaslat. Az igazságügyi miniszter jelezte, áll elébe a további egyeztetéseknek.

A Magyar Demokrata Fórum fontosnak tartja, hogy javaslatát a lehető legszélesebb körben megvitassa a politika szereplőivel. Pettkó András Szili Katalin házelnökkel már egyeztette pártja elképzelését, valamint levelet küldött a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, amelyben tárgyalást kezdeményez az e-demokrácia honlap létrehozásáról.