Legalább egymilliárd dollártól esik el a Nintendo a Wii-hiány miatt

Milkovits Gábor, 2007. december 16. 18:02

Piaci elemzők szerint legalább egymilliárd dollár bevételtől esik el a Nintendo idén év végén azáltal, hogy nem tud annyi Wii játékkonzolt gyártatni, amennyire egyébként kereslet lenne.

Az MDB Capital Gruop szerint a Nintendo ezzel nem kevesebb mint 1,3 milliárd dollárt hagy az asztalon. A cég tavaly november és idén szeptember 30. között mintegy 13,1 millió játékkonzolt értékesített világszerte, a vége felé nagyjából egymilliós havi termelés mellett. Októberre a gyártást már havi 1,8 millióra futtatták föl, aminek harmada az Egyesült Államokba érkezik, ám szakértők szerint karácsony előtt akár kétszer ennyit is eladhatnának belőle a tengerentúlon. Eddig komolyabb készlethiányt Nagy-Britanniából és Japánból jeleztek még, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az említett piacokon a rivális Sony PlayStation 3 az eddigi szerény eladásokhoz képest látványosan jól szerepelt, sőt Japánban meg is előzte a Wii-t.

George Harrison, a Nintendo amerikai marketingfőnöke szerint cége nem követett el hibát. A gyártási előirányzatot ugyanis technikai szükségszerűségből 5 hónapra előre tervezik, ennyivel korábban pedig általában nagyon nehéz kiszámítani a várható kereslet mértékét. Emellett idén globális hiány volt tapasztalható a megfelelő merevlemezes meghajtókból, ami fizikai korlátot szabott a gyártási mennyiségnek. Harrison szerint az ilyen jellegű probléma bizonyos szempontból kellemesnek mondható, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a vásárlók egy része kénytelen üres kézzel, vagy egy rivális konzollal távozni az üzletekből. Csak Amerikában 981 ezer Wii-t, 770 ezer Microsoft Xbox 360-at, illetve 466 ezer PS3-at adtak el novemberben az NPD piackutató szerint.