Továbbra is finanszírozza a kormány a határon túli eMagyar pontokat

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 17. 09:02

A jövő évben is folytatja a magyar kormány a határon túli eMagyar pontok hálózatának a finanszírozását - jelentette ki pénteken az MTI-nek Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közpolitikai igazgatója.

Csepeli az erdélyi Aradon az eTransylvania Egyesület által megrendezett informatikai konferencián vett részt, amelynek főtámogatója a GKM volt. A közpolitikai igazgató a jövő évi tervekről elmondta: nem extenzív, hanem intenzív irányban folytatják a hálózat fejlesztését. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy nem létesítenek újabb internet-hozzáférési pontokat, hanem a már meglévőket "hálózatiasítják" például portálok létrehozásával.

Az MTI kérdésére, miszerint mennyi pénzt szánnak a jövő évben erre a célra, elmondta: nem kevesebbet mint az idén. Csepeli tájékoztatása szerint 2007-ben a GKM 118 millió forintot fordít eMagyar pontok létesítésére a határon túl, ebből 40 milliót Erdélyben használnak fel. A Kárpát-medencében összesen 220 eMagyar pontból áll a hálózat, ebből 170 Erdélyben és Partiumban működik. Úgy vélte, hogy nagyon sikeresnek bizonyult ez a program, amelyet 2003-ban kezdett el a GKM-be időközben beolvasztott Informatikai és Távközlési Minisztérium.

Csepeli szerint nem csak egyszerű támogatásról van szó, hiszen - mint fogalmazott - egy befektetett forint legalább hármat-négyet fial. Kifejtette: tartalmat és szolgáltatást termelnek az e-magyar pontok, amelyek egyben térség-, gazdaság- és közösségfejlesztő lehetőséget jelentenek.

A konferenciát megelőzően Kovács Kálmán magyar környezetvédelmi államtitkár és Nagy Zsolt, a romániai eTransylvania Egyesület Tanácsadó Testületének elnöke jelenlétében adták át azokat a környezetbarát számítógépeket, amelyeket ezentúl az Arad megyei Ágyán használnak. Itt 2005-ben nyílt eMagyar pont.