Új Intel SSD mobilkészülékekhez

Milkovits Gábor, 2007. december 18. 14:54

Az Intel egy új kisformátumú flash szilárdtest lemezt (SSD) mutatott be hordozható eszközökhöz, amely gyorsabb és energiatakarékosabb elődeinél.

A gyártó korábbi és egyben első, Z-U130 termékcsaládja 1, 2, 4 és 8 GB-os modelleket tartalmazott, 28 MB/s olvasási és 20 MB/s írási sebességgel. Az új Z-P140 széria ezzel szemben 40 és 30 MB/s-ot tud, főleg annak köszönhetően, hogy az USB 2.0-t PATA interfészre cserélték. Az újabb SSD ráadásul a korábbi 1 helyett mindössze 0,6 grammot nyom, aktív energiafelhasználása 300 mW, 1,2 x 1,8 x 0,12 cm-es méreteivel pedig a gyártó szerint az eddigi legkisebb ilyen eszköznek számít. A bemutatott prototípusok 2 és 4 GB-os verziók, azonban lehetőséget adnak 4 darab 4 GB-os modul összekapcsolásával akár egy 16 GB-os flash SSD építésére is.

A fenti részletekből világosan kitűnik, hogy az Intel, legalábbis egyelőre, nem a Samsung, a Toshiba és más gyártók gyorsabb, nagyobb teljesítményű és méretű, laptopokba szánt 1,8” és 2,5” SSD-ivel kíván megküzdeni. Másrészt az eszközök megfelelő alternatívái lehetnek a hagyományos merevlemezeknek a drágább zenelejátszókban, mobiltelefonokban vagy mini laptopokban. A kérdés már csak, mint a flash eszközök esetében mindig, az ár, amelyet a processzorgyártó egyelőre nem közölt.