Érkezik az első HDDVD-újraíró noteszgép

Kiss Ádám Zoltán, 2007. december 19. 10:31

A hétköznapi használat világába vezeti be a HDDVD-t a Qosmio G40 97e multimédiás noteszgép, mely a HDDVD-k újraírása mellett két nagyfelbontású adást kezelni képes tuner-egységet is magába foglal.

Az újdonság nem meglepő módon a HDDVD szabvány egyik fő támogatójától, a Toshibától érkezik. Korántsem arról van azonban szó, hogy csak az elsőség kedvéért piacra dobtak egy nem igazán kihasználható gépet. A Qoismo sorozat legújabb tagja japánban kerül először a boltokba 17 inches kijelzőkkel, 1920x1200-as natív felbontással, ám a legfontosabb a beépíthető két HDTV tuner. Ez teszi a gépeket igazán használható multimédiás eszközzé, hiszen a 3500 dollár körüli csúcsmodell esetében az egyik tuneren az éppen nézett adást vehetjük nagyfelbontásban, a másikkal pedig egy ugyanilyen minőségű műsort rögzíthetünk, és írhatunk ki a hozzá tervezett adathordozóra, vagyis HDDVD-re.

A noteszgépek súlya mintegy öt kiló lesz, így inkább a masszív hordozható gépek kategóriájába szánták őket, mint az extravékony-ultrahordozható szektorba. Ám ez meg is felel feladatuknak, olyan gépek lesznek, melyek követik a felhasználók hordozhatóság iránti egyre növekvő igényét, és akár a nyaralóba is levihetők, ám otthon multimédiás központ szerepet töltenek be. A központi mag egy 2,2 GHz-es Core 2 Duo, NVidia GeForce 8600 grafikus kártya és a filmeknek megfelelően 400 GB merevlemez kíséretében. Szintén a mozizást szolgálja ki a mellékelt Harman-Kardon négy hangszórós rendszer. Az újdonság már pénteken kapható lesz Japánban.