Windows vs. Mac 2007: melyik biztonságosabb?

Kiss Ádám Zoltán, 2007. december 19. 17:27

Érdekes megnézni a számok tükrében, igaz-e a közhiedelem, miszerint a Macintosh rendszereket kevésbé érintik a hibák, vagy éppen fordítva?

Talán sokak számára meglepő eredményt hoz, ha összehasonlítjuk a két nagy ellenfél, az újabb Windows és Mac rendszerek hibamutatóit. A 2007-es év azért is ad különleges alkalmat az összehasonlításra, mert ebben az évben vetette meg lábát a Windows Vista, és jelent meg a Mac OS X Leopard. Ettől függetlenül az átlagos felhasználó számára a folyamatában fejlesztett, vagy éppen szándékosan, például hardverproblémák miatt nem fejlesztett rendszer biztonsági mutató érdekesek. Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a biztonság kérdése, nem véletlen, hogy mind az XP javítócsomagjai, mind a Vista fejlesztésénél ez volt az egyik elsődleges szempont, de a rivális Apple is szeretné emelni rendszerei védelmi képességeit.

A független Secunia adatai alapján összeállított táblázat külön mutatja az XP, a Vista, és időközben váltó felhasználók számára a Vista és az XP együttes hibamutatóit a Mac OS X mellett. Az eredmények érdekesek, hiszen az Apple ezek szerint ötször több hibával küzdött, mint a Microsoft, ám a kép árnyaltabb, hiszen a hibák száma és biztonsági szintje még nem egyenlő tényleges kihasználtságukkal. Az adatok szerint igen sikeres Microsoftnál csupán két tényező rontja az összképet, a Vistában mind a Defender, mind a Sidebar megjelenése kritikus hibákat okozott, a védelmi vonalnak szánt Defender ironikus módon a Windows Vista első kritikus hibáját okozta, ám ettől függetlenül az összkép a Microsoftnak kedvez.