Az AMD gondjai miatt termékeket halaszt el az Intel?

Milkovits Gábor, 2007. december 20. 12:51

A tajvani Digitimes értesülése szerint az Intel a tervezettnél később dob majd piacra egyes processzorokat amiatt, hogy az AMD is késlekedik a rivális termékekkel.

Az Intellel szerződött tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések szerint a cég három négymagos, 45 nm-es eljárással készülő lapkát, a Core 2 Quad Q9300, Q9450 és Q9550 jelzésűeket az eredetileg kitűzött januári időpont helyett csak február-márciusban hoz forgalomba. Az állítólagos ok az, hogy az AMD műszaki problémák miatt nem tudja időben, azaz januárban – legalábbis kellő mennyiségben – piacra dobni saját négymagos Phenom asztali lapkáit, illetve ezek hárommagos verzióit. Márpedig ebben az esetben az Intel új processzorai eleinte szinte kizárólag saját 65 nm-es termékeikkel versenyeznének, ami a vállalatnak nem érdeke. Valószínűbb persze, hogy ha a hír igaz, akkor is az AMD problémái inkább jó alkalmat kínálnak az Intel-nek arra, hogy további fejlesztésekkel tökéletesíthesse egyes termékeit a forgalmazás megkezdése előtt.

Az Intel egyelőre nem erősítette meg hivatalosan a Digitmes értesülését, amelyet egyébként éppen nem hivatalos volta miatt érdemes óvatosan kezelni. A hír mindenesetre jól illusztrálja a számítógépes processzorpiac jelenlegi helyzetét, ahol miközben az erőteljes árverseny miatt megtépázott AMD majdnem egy éve küzd a veszteségességgel, a toronymagasan piacvezető Intel jövőre tovább szeretné növelni részesedését.