Rendhagyó tárcsamobil

Kiss Ádám Zoltán, 2007. december 20. 20:48

Amikor az ember már úgy gondolná, hogy a mobilkészülékek terén nincs új a nap alatt, újra és újra előkerül egy igazán rendhagyó készülék.

Tény, hogy a mobilkészülékek design osztályain fejlesztők ezrei törik nap mint nap a fejüket főállásban azon, milyen új ötlettel lehetne egy kicsit megbolygatni a piacot. A tervezés terén alapvetően két irányzat feszül egymásnak, a „telefonom a svájci bicskám” felfogás, amikor minél több plusz funkciót próbálnak beépíteni a telefonba. Ez a multimédiás lejátszók, az FM-rádiók, érintőképernyők, animált menük világa. A másik megközelítés ennek éppen ellenkezője, ezek a letisztult formavilágra és az alapfunkciókra koncentrálnak, úgy érezve, hogy a plusz funkciókat amúgy sem használnák ki, így csupán zavaróak lennének.

A Jin Le által tervezett beszédes nevű Circle Phone jó példája annak, hogy az ötletek néha kívülről érkeznek. A körtárcsás vezetékes telefonok legjellemzőbb formai és egyben funkcionális elemét emeli ki, a tárcsázó korongot. A készülék tulajdonképpen nem is áll másból, mindössze három gomb található rajta. A megvalósítás igényességét dicséri, hogy ha már ebben a témában utazik a tervező, következetesen végig is viszi elképzelését, ugyanis a kör alakú szerkezeten a régi telefonokhoz hasonlóan visszaugró tárcsás megoldással lehet bevinni a számokat, nem nyomógombokkal. Azt mindenki maga döntheti le, hogy szimpatikus vagy éppen ellenszenves-e számára a készülék, az elképzelés eredetisége és a megvalósítás színvonala azonban vitathatatlan.