Akár 14 évet is kaphatnak a britek a vezetés közbeni mobilozásért

Genda Csongor Zoltán, 2007. december 26. 19:38

Egy új rendelet értelmében a legsúlyosabb esetekben akár 14 év börtönbüntetést is kiszabhatnak azon brit állampolgárokra, akik vezetés közben használják mobiltelefonjukat.

Nagy-Britanniában 2008-ban lép életbe az új közlekedésbiztonsági törvény, amely az előzőnél jóval szigorúbban kezeli az utakon való mobilozást. Az új rendelet értelmében két év szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság az olyan mobilozó sofőröket, akik veszélyt jelentenek a forgalomra, ám ha halálos balesetet okoznak, akkor akár 14 évnyi elzárásra is számíthatnak a gondatlan állampolgárok. Ugyancsak komoly büntetést vonhat maga után a navigációs készülék, illetve az mp3-lejátszó vezetés közbeni kezelése, sőt az sms-ezés, bizonyos esetekben pedig a kihangosítón keresztüli beszélgetések is a büntetendő kategóriába tartoznak. Balesetek után a helyszínelő rendőröknek jogukban áll majd lekérni a szolgáltatótól a sofőr telefonjának híváslistáját, hogy megállapítsák, vajon a volánnál ülő személy használta-e mobilját a kritikus időpontban.

A brit sajtó értesülései szerint a szigorú rendelet megalkotásának egyik oka egy olyan tanulmány volt, amely bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a menet közben telefonálók sokkalta veszélyesebbek az utakon közlekedőkre nézve, mint a megengedett maximális véralkoholszinttel volánhoz ülő személyek.