Élelmiszerdiszkontban kapható az iPhone Ausztriában

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 27. 09:33

A Penny Market élelmiszerdiszkont áruházlánc forgalmazza Ausztriában az iPhone-t. Az Apple tiltakozik.

"A forradalmi mobiltelefon, az iPhone megérkezett! December 21-től Ön is megvásárolhatja a kijelölt Penny Market boltokban és az online áruházban. Az összes hálózaton működik" - hirdeti a cég honlapja. A filléres termékeket kínáló üzletekben 799 euróért (203 ezer forint) kapható a kártyafüggetlen okosmobil egyéves garanciával.

A gyártó engedélye nélkül: "Az Apple az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban mutatta be a készüléket. További terveket vállalatunk nem hozott nyilvánosságra és Franciaországon kívül sehol nem támogatja kártyafüggetlenített iPhone forgalmazását" - áll az ausztriai Apple-képviselet közleményében.

A készülékhez csak az amerikai céggel kizárólagos szerződésben álló mobilszolgáltatóval kötött előfizetéssel együtt lehet hozzájutni. Az Apple jutalékot kap minden egyes aktivált készülékért, a beszélgetésért és az adatforgalomért beszedett pénzből pedig részesedést.

A kivétel Franciaország, ahol az ilyenfajta árukapcsolás tilos, így a vásárló szabadon választhat szolgáltatót. A kártyafüggetlen iPhone ott olcsóbb, mint a Penny Marketnél, 749 euróba kerül.

Németországban a T-Mobile az Apple partnere. Az exkluzív szerződést a Vodafone megtámadta, de az első fokon eljáró bíróság elutasította a keresetet.

A Der Standard című bécsi lap szerint a Penny Market készülékei minden bizonnyal "szürkeimportból" származnak, és nem ez az első ilyen eset az országban. A Saturn elektronikai üzletlánc már novemberben árulta az első Apple-féle mobilt. 999 euró volt az ára, de osztrák SIM-kártyával nem lehetett használni, így aztán mindet vissza kellett vásárolni.