Több mint kínos: a Microsoft keresője Google hirdetéseket indexelt

Genda Csongor Zoltán, 2007. december 28. 19:33

Külföldi lapértesülések szerint pár nappal ezelőttig a Microsoft webkeresője még a Google reklámjait is megjelenítette. A redmondi vállalat időközben elhárította a technikai problémát.

Meglehetősen kínos a Microsoftra nézve, hogy a Windows Live Search egy hirtelen adódott hibából kifolyólag beindexelte legnagyobb riválisuk, a Google online reklámait. A szoftveróriás képviselőinek az elmondása szerint a weboldalak Robots.txt nevű állományának keresőrobotok általi téves értelmezése vezetett az incidenshez, a szakembereknek azonban sikerült időközben kijavítaniuk a hibát. A Robots.txt könyvtár a site gyökérkönyvtárában elhelyezett egyszerű szöveges fájl, amelynek segítségével a webmesterek meghatározhatják, hogy a honlapra érkező robotok a webhely mely elemeit hagyják figyelmen kívül. A Microsoft indexelőrendszere azonban nem vette figyelembe a kapott információkat, és belistázta az illető weblapokon található AdSense reklámlinkeket is.

A rendellenességre a Live Search felhasználói hívták fel a Microsoft munkatársainak a figyelmét, akik a hiba észlelése után azonnal cselekedtek.