Z100fd: Szupervékony 8 megapixeles Fuji fényképező

Széles Csongor, 2008. január 5. 10:41

A Fujifilm frissítette Z sorozatát: az új modell, a Z100fd jellegzetessége, azon kívül, hogy mindössze 19,8 mm vastag, hogy az objektívet is védő fém előlap átlós irányban csúsztatható el, támogatja a wireless adatátvitelt és a Dual Image Stabilization technológiának köszönhetően könnyen kezelhető.

Az átlósan csúsztatható fém előlap egy 5x optikai zoommal ellátott objektívet takar és 8 megapixeles képérzékelőt. A Z100fd a 3x optikai zoom objektívvel ellátott, 7,2 megapixeles Z10fd modelltől veszi át a stafétát és LCD képernyője is nagyobb lett, pontosan 2,7 inch átmérőjű és 230.000 pixel felbontású. A Dual Image Stabilization, azaz a kettős képstabilizáló rendszernek köszönhetően a sikkes fényképezőgép a mechanikus és a szoftveres stabilizátort képes kombinálni az optimális expozíció érdekében, így a kezdő fotográfus is bemozdulás-mentes fotókkal térhet haza. A kis Fujifilm ISO 1600 érzékenységre képes, ugyanakkor arcfelismerő funkcióval is rendelkezik, valamint az Auto-Red-Eye Removal funkcióval együttműködve automatikusan eltávolítja a vörös szemeket, és akár 10 arcot is automatikusan élesre állít.

A Z10fd-hez hasonlóan a Z100fd szintén rendelkezik a Fujifilm Blog felvétel móddal, amely automatikusan letömöríti a 8 megapixeles képeket, így azokat könnyedén feltölthetjük az internetre, vagy megoszthatjuk barátainkkal. A Dual Shot funkciónak köszönhetően a fényképezőgép két felvételt készít, egyet vakuval, a másikat vaku nélkül, és a felhasználó döntheti el, hogy melyik az eredményesebb.



Az IrSimple wireless technológiának köszönhetően az F100fd az elődjéhez hasonlóan drót nélkül is képes számítógépre átmásolni a fotókat. Emellett maximum VGA felbontású, 640x480 pixel/30fps videókat is készíthetünk, egyetlen sajnálatos apróság, hogy a zoom nem használható videó módban.

A Z100fd lítium-ion akkumulátorról üzemel, és az xD mellett SD/SDHC memóriakártyára is dolgozik. Négy színben: kagyló-rózsaszín, fényezett-ezüst, kávébarna és szmoking-fekete kapható. A Fuji még januárban forgalomba hozza a fényképezőt az Egyesült Államokban, 250 dolláros áron. Az európai forgalmazásról egyelőre nincs információ. A versenytársak, például a Canon vagy a Casio is kínálnak hasonlóan vékony készülékeket – utóbbi Exilim S880-asa például csak 17,8 mm vastag - így a FinePix Z100fd nem lesz egyedül a piacon.

Széles Csongor – Milkovits Gábor