A világ legkisebb projektora a Microvision-től

Milkovits Gábor, 2008. január 5. 18:26

Az amerikai Microvision a világ legkisebb projektorát tervezi bemutatni a hétfőn kezdődő Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon.

A Microsofthoz hasonlóan redmondi székhelyű Microvision elmondása szerint az eszköz különálló készülékként nagyjából akkora, mint egy PDA, ugyanakkor akár mobiltelefonba is beépíthető. A projektor állítólag DVD-minőségű képet tud vetíteni 2,5 méter távolságra, míg akkumulátora egy feltöltésével közel 3 órán át képes működni. A méretcsökkentést és ezzel párhuzamosan az energiatakarékosságot úgy sikerült megvalósítani, hogy a készülék három eltérő színű lézert használ váltakozva, ezáltal pedig nincs szükség több, a hagyományos vetítőkben használt alkatrészre, többek között a hűtésre szolgáló ventilátorra sem.

Alexander Tokman, a Microvision elnöke a sajtónak elmondta, hogy megítélése szerint készülékükre kifejezett igény van a piacon; miközben ugyanis egyre szaporodnak a mobiltelefonra vagy más videólejátszásra alkalmas hordozható készülékre letölthető multimédiás tartalmak, ezeket csak a tartozék néhány cm átmérőjű kijelzőn lehet megnézni. A vállalat szerint az első projektorukat tartalmazó mobilok 2008 végén piacra kerülhetnek, 300 dollár körüli áron.