Két új Motorola mobil, zeneszolgáltatás Ázsiában

Milkovits Gábor, 2008. január 7. 19:30

A Las Vegas-i CES-en a Motorola két új multimédiás mobilt mutatott be, illetve egy távol-keleti zeneletöltő szolgáltatás megvásárlását is bejelentette.

A Motorola Rokr E8 zeneközpontú készülék érintésérzékelős kezelőfelületén olyan virtuális gombok vannak elhelyezve, amelyek telefonos, fénylépező, vagy zenelejátszó működéstől függően más-más funkciót vezérelnek, illetve megnyomáskor rezegnek. Kikapcsolt állapotban semmilyen kezelőgomb nem látszik a mobilon, azok csak bekapcsoláskor gyulladnak ki. A GSM/GPRS rendszerű készülék 2 megapixeles kamerával, QVGA felbontású kijelzővel, 2 GB saját memóriával, microSD kártyacsatlakozóval és FM rádióval is rendelkezik. Sajtóértesülések szerint várható ára Európában 280 euró lesz.

A másik új mobiltelefonnal szintén a fiatalabb generációt vette célba a Motorola: a Moto Z10 3,2 megapixeles kamarájával a megfelelő memóriakártyára akár 24 óra mozgóképet lehet rögzíteni. A legfontosabb újítás, hogy ezek a videók egy speciális szoftver segítségével a készüléken belül szerkeszthetők, a szélessávú videómegosztást pedig a 3,6 Mb/s-os HSDPA hálózati platform segíti. A Z10 emellett négysávos GSM/GPRS/EDGE és UMTS 2100 3G hálózatokon működik. A Symbian szoftveres készülék 2,2”QVGA kijelzője 30 képkocka/másodperces mozgóképeket tud megjeleníteni.

Stu Reed, a Motorola mobiltelefonos részlegének feje az új készülékekkel kapcsolatban kijelentette, hogy a közeljövőben széles portfólióval kívánnak előállni, nem szeretnék ugyanis még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen modell (a Razr) sikerére építenek.

A gondokkal küzdő, jelenleg harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártó szintén a CES-en jelentette be, hogy megvásárolja a Soundbuzz nevű délkelet-ázsiai digitális zeneszolgáltatót. A Soundbuzz jelenleg mintegy 200 000 zeneszámot és 3 millió csengőhangot forgalmaz havonta, így a vétel elősegítheti a Motorola saját MOTOMUSIC szolgáltatásának terjeszkedését a térségben.