Emelt díjas szám felhívása után engedi szabadon a PC-t egy új zsaroló vírus

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 7. 20:04

Év elején egy olyan új ransomware kártevőt fedezett fel egy amerikai biztonságspecialista, amely nem engedélyezi a szabad hozzáférést a számítógéphez, amíg annak tulajdonosa fel nem hív egy emelt díjas telefonszámot.

2008-ban már nem számítanak újdonságnak az adatainkért váltságdíjat követelő vírusok, íme felütötte a fejét egy az ezen fajtához tartozó újabb példány. A Sunbelt Software munkatársai közleményben tudatták, hogy a Delf.ctk névre keresztelt trójai megfertőzvén egy Windows rendszert mindaddig használhatatlanná teszi azt, amíg a felhasználó nem fizet ki a feloldozásért cserébe 35 dollárt. Az adataiktól elzárt áldozatok egy a windowsos biztonsági ablakhoz hasonló hibaüzenetet kapnak, miszerint az általuk használt egyik védelmi szoftver lejárt, továbbá pedig a trójai tájékoztatja a képernyő előtt ülő személyt, hogy ismét birtokába veheti számítógépét, ha felhívja a képernyőn látható számot. A vírusíró hacker azonban előrelátó volt, és beépített az üzenetpanelbe egy legördülő menüt is, amelynek segítségével a felhasználók kiválaszthatják a saját hazájukban érvényes számot.

A Sunbelt Software szerint a telefonszámok egy a Seychelles-szigeteken székelő pénzintézethez tartoznak, így jogilag szinte lehetetlen a cég felelősségre vonása. Az egyetlen hatásos védelmet a rendszeresen frissített vírusirtó jelentheti a zsaroló trójaival szemben.