Közel egymilliárdos szaúdi üzletet kötött a Nokia Siemens

Milkovits Gábor, 2008. január 7. 21:19

A Nokia Siemens Networks 935 millió dollár értékű megbízást kapott a kuvaiti Zan mobilszolgáltatótól második és harmadik generációs mobilhálózatok kiépítésére és üzemeltetésére Szaúd-Arábiában.

A szerződés része, hogy az 50-50%-os tulajdonjogú finn-német közös vállalat 5 éven át üzemelteti az általa kiépített hálózatokat. A megbízás igazán jó hír a Nokia Siemens számára, mivel jelenleg meglehetősen nehéz a piaci helyzet. A fejlett térségekben ugyanis az utóbbi időben visszafogják a beruházásokat, a fejlődő országokban viszont a robbanásszerű növekedés és az éles verseny rendkívüli módon leszorította az árakat.

A Zain, a legnagyobb kuvaiti mobilszolgáltató tavaly 6,1 milliárd dollárt fizetett a harmadik szaúdi mobilkoncesszióért. A társaságnak hagyományosan az Ericsson a hálózatépítő partnere, ugyanakkor a mostani megállapodás sem jelenti feltétlenül azt, hogy a svéd vállalatot kizárják az üzletből. A Nokia Siemens ugyanis csak az alaphálózatot építi, vagyis a rádiós infrastruktúra kiépítéséhez más cégeket is bevonhatnak még a jövőben. Ennek ellenére az Ericsson papírjainak árfolyama a hírre reagálva 2,5 százalékpontot esett a tőzsdén, míg a Nokia részvényei 0,36%-kal drágultak.