128 GB Samsung flash SSD

Milkovits Gábor, 2008. január 8. 08:00

A Samsung bemutatta legújabb, immár 128 GB kapacitású flash SSD meghajtóját a Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon.

A cég jelenlegi csúcsmodellje 64 GB-os: a teljesítménynövekedést úgy sikerült elérni, hogy az új eszköz a korábbi egy cellaszintes (SLC) megoldás helyett több cellaszintes (MLC) architektúrát használ. Ez egyelőre azzal az áldozattal járt, hogy az egyébként szintén SATA II interfészes NAND flash háttértár olvasási sebessége 120-ról 100, írási sebessége pedig 100-ról 70 MB/s-ra csökkent. A Samsung a noteszgépeknél szabvány 9 mm vastag 2,5” és 1,8” formátumok mellett egy mindössze 5 mm vastagságú modellt is kifejlesztett, kimondottan ultra-vékony laptopokhoz. A 128 GB-os flash SSD energiafelhasználása mindössze 0,5 watt.

A NAND flash-alapú SSD szilárdtest-lemez meghajtók esetében ma már nem annyira műszaki, hanem leginkább anyagi természetű akadályokat kell leküzdeni; a BiTMICRO például a napokban jelentett be egy 832 GB-os, katonai és ipari felhasználásra szánt terméket, amely azonban ennek megfelelően valószínűleg több ezer dollárba fog kerülni. A Samsung 128 GB-os eszközének sorozatgyártása várhatóan még az év első felében megindul. December elején a rivális Toshiba is azt ígérte, hogy szintén még 2008-ban piacra dob egy 128 GB-os flash SSD-t.