1,2 milliárd dollárt ad a Fast internetes keresőcégért a Microsoft

Milkovits Gábor, 2008. január 8. 19:00

A Microsoft mintegy 1,2 milliárd dollárért megvásárolni készül a Fast norvég internetes keresőcéget, amely elsősorban vállalati megoldásokat kínál.

A Fast Search & Transfer cégek számára biztosít internetes keresőszoftvereket, amivel jól beilleszkedik a Microsoft jelenlegi terjeszkedési stratégiájába. Jeff Raikes, a Microsoft vállalati megoldásokkal foglalkozó Business részlegének feje az általa kiadott hivatalos közleményben kijelentette, hogy a vállalati szektor keresőpiaca egyre fontosabb. Ez azért van így, mivel a cégek számára egyre inkább kulcsfontosságúvá válik az üzletmenet szempontjából kritikus információk minél gyorsabb beszerzése, felhasználása és megosztása. Raikes szerint a két társaság egyesülése új lehetőséget biztosít a felhasználóknak azáltal, hogy egységes vállalatként kínál majd keresőtermékeket az összes kategóriában.

A Microsoft 6,6 milliárd norvég koronás (kb. 1,2 milliárd dollár vagyis 213 milliárd Ft) ajánlata mintegy 42%-kal haladja meg a Fast részvényeinek előző napi záró értékét. A norvég vállalat igazgatótanácsa egyhangúlag jóváhagyta az eladást, így azt már csak a részvényesek közgyűlésének kell elfogadnia.