További húsz támogatóját veszítheti el a HD DVD-tábor

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 9. 19:09

Az elmúlt napok igen csak bővelkedtek eseményekben az ez idáig befagyottnak hitt kéklézeres formátumfronton, hiszen a Warner után most a Paramount is azt fontolgatja, hogy Blu-rayre váltson. Ez azonban csak a kezdet, ugyanis más komoly támogatóit is elveszítheti a HD DVD-tábor.

A The Times című brit napilap hírül adta, hogy további 20 cég támogatását veszítheti el a HD DVD szabvány mögött álló érdekcsoport. A Warner Bross úgy döntött, hogy Blu-rayre vált, és elképzelhető, hogy a Paramount is erre a lépésre szánja el magát, ugyanis a haldokló formátumot támogató táborral kötött szerződésük erre lehetőséget ad. A The Times azonban tudni véli, hogy még további húsz cég iktatott be a szerződésbe egy olyan záradékot, amely biztosítja számukra a kihátrálást. Több japán médiavállalat, ám néhány hardvergyártó is kijelentette, fontolóra veszik, hogy érdemes-e ezentúl is hűnek maradniuk a HD DVD szabványhoz. A lap beszámolója szerint a Microsoft is kész nyitni a Blu-ray felé. Albert Penello, a redmondi szoftvervállalat konzolrészlegének marketingigazgatója a CES-en tartott beszédében elmondta, hogy nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy az Xbox 360-as játékgéphez kihozzanak egy Blu-ray meghajtót is.

Ezek igencsak meglepő fordulatok, ám egyelőre nem lehet előre megjósolni, hogy a lavina milyen pusztítást fog véghezvinni a HD DVD-tábor háza tájékán, mindenesetre sokan annak halálát prognosztizálják.