Határidő előtt kijött az új Apple Mac Pro és Xserve

Milkovits Gábor, 2008. január 9. 21:05

Az Apple meg sem várva jövő heti fejlesztői konferenciáját, a CES kellős közepén bemutatta új Mac Pro és Xserve számítógépeit.

A gépek egyenként két példányt tartalmaznak az Intel új, 45 nanométeres, négymagos Xeon processzoraiból. A csúcsmodell Mac Pro a két 3,2 GHz-es processzor mellett 1600 MHz-es előoldali busz interfésszel és 800 Hertz-es memóriával rendelkezik, ami az Apple állítása szerint a jelenlegi leggyorsabb Intel architektúrának számít, és egyúttal kétszer gyorsabbá teszi a számítógépet elődjénél. A gép szabványos videókártyája az ATI Radeon HD 2600 XT, amely 256 MB saját grafikus memóriával bír. A 2799 dollárba kerülő belépő szintű modell két 2,8 GHz-es négymagos Xeon CPU-t, 2 GB RAM-ot, egy 320 GB-os merevlemezt és egy SuperDrive optikai meghajtót tartalmaz. Az Apple szerint az új Mac Pro a cég eddigi leginkább bővíthető asztali rendszere: csak példaként, a gép a tartozék HDD-n kívül további három, egyenként akár 1 TB-os winchesterhez tartalmaz közvetlen vezetékmentes SATA csatlakozófelületet, és 2 SuperDrive is jól megfér benne. Az árak természetesen a bővítményekkel párhuzamosan nőnek.

Az új Xserve pengeszerverekbe szintén az Intel 45 nanométeres, négymagos Xeon processzorai kerültek, egyelőre egységesen 3 GHz órajellel. Minden egyes CPU-hoz 25,6 GB/s-os sávszélességű, 1600 MHz-es rendszerbusz, illetve 12 MB L2 gyorsítótár tartozik. Az új Xserve összesen 32 GB 800 MHz DDR2 ECC FB-DIMM memória alkalmazását támogatja, ami 4%-kal több, mint az előző generációs modell esetében. Emellett az új gép két PCI Express 2.0 bővítési lehetőséggel rendelkezik – egy 8- és egy 16-sávossal – ami összesen 8 GB/s-os sávszélességet jelent, négyszer annyit, mint a régebbi Xserve-nél. Az egyelőre 3 GHz-es modell ára 2999 dollár.