Mobil WiMAX Oroszországban, AOL Lengyelországban

Kovács Attila, 2008. január 10. 17:05

Az orosz Comstar UTS infokommunikációs szolgáltató vállalat, együttműködésben az Intellel, azt tervezi, hogy országos kiterjedésű WiMAX alapú hálózatot IEEE 802.16e szabvány szerint) épít ki.

A két vállalat stratégiai fejlesztési megállapodást kötött egymással a technológia kidolgozására. Az Intel azt ígéri, hogy kifejleszti a megfelelő legkorszerűbb technológiai platformokat, a felhasználói eszközökhöz (köztük mobilinternet-eszközökhöz is) szükséges szabványos illesztőegységekkel együtt. Emellett az amerikai szállító lobbizni fog az orosz piac WiMAX-képes felhasználói rendszerekkel való ellátásáért. Az orosz fél a hálózati infrastruktúra kialakítására és későbbi karbantartására vonatkozó beruházásokat fog tenni. Jelenleg a Comstar UTS csak a moszkvai régióra szerezte meg a szükséges 2,5-2,7 GHz-es frekvenciákat. A szélessávú szolgáltatások ellátója a Comstar leányvállalataként működő Comstar Direct, amely több mint 500 ezer moszkvai háztartásnak nyújt jelenleg adsl alapú internet elérést. Fix WiMAX hálózatot már egy öttagú nemzetközi konzorcium kifejlesztett Moszkvában, de a Comstar vezetői nem tekintik közvetlen versenytársaknak az ezt megvalósító cégeket.

Az AOL Europe bejelentette, hogy európai terjeszkedése részeként megalakította AOL Poland nevű internetes portálját. Hasonlóan más országokhoz, az AOL Pl ingyenes webes eszközöket (instant üzenetküldés, email, korlátok nélküli fotótárolás, video és hírek). Továbbá az AOL lengyel portálja tartalmazza a Winamp média-lejátszót is. Az AOL szerint a lengyel site beindítása része annak a terjeszkedési stratégiának, amely alapján 2009-re a vállalat összesen 17 európai piacon kíván jelen lenni.