Cisco- és Linksys-újdonságok a CES-en

forrás Prim Online, 2008. január 10. 17:37

A Cisco és a cég divíziójaként működő Linksys több új fogyasztói termékkel és innovatív prototípusokkal jelentkezett a 2008-as Nemzetközi Consumer Electronics Show (CES) kiállításon. A Cisco a vizuális hálózati élményre helyezte a hangsúlyt, amely ötvözi a streaming digitális videotechnológiát és a közösségi hálózati alkalmazásokat, míg a Linksys többek között a Wireless-N kategóriájú Ultra RangePlus termékcsaládjának új tagjait vonultatta fel.

A Cisco részéről ezeknek az új termékeknek a megjelenése nem véletlen: jelenleg a teljes internetforgalom mintegy 40 százalékát a videoforgalom teszi ki, egyedül a YouTube több mint 65 ezer új videoanyaggal bővül naponta. Napjainkban a professzionális, illetve amatőr videotartalmak robbanásszerű terjedésének lehetünk tanúi. Ezek a szórakoztató és kommunikációs célokat egyaránt szolgáló anyagok televízión, PC-n és mobiltelefonon egyaránt megjeleníthetők. A vizuális hálózatok ezért egy olyan egységes, integrált, vezetékes, vagy vezeték nélküli platformot valósítanak meg, amelyen a videotartalmak létrehozhatók, testre szabhatók, tárolhatók és megjeleníthetők.
A bejelentett termékekről röviden:

8500HDC

A Cisco bejelentette a 8500HDC digitális videofelvevő (DVR) dekódersorozatát, amelyek a szolgáltatások és műszaki innovációk széles körét kínálják, életre keltve az új generációs vizuális hálózati élményt. A vizuális hálózat a streaming digitális videotechnológiát a közösségi hálózatokkal ötvözve mind a szolgáltató hálózatán, mind az interneten keresztül egyszerűbb tartalomnavigációt, jobb minőségű képet, valamint gyorsabb, személyre szabottabb interakciót tesz lehetővé.

DRG2800

A Cisco bemutatta a nagyközönségnek a DRG2800 nevű, IP alapú szolgáltatási átjáróját, amelynek célja a rendelkezésre álló tartalmak bővítése, illetve hogy egyetlen eszközben egyesítse a hálózati alapú és otthoni alkalmazásokat. Ezzel a termékkel a vásárlók a dekódert és a televíziót videotartalmak megtekintésére, letöltött zeneszámok térhangzású lejátszására, illetve a számítógépen tárolt fényképek nézegetésére használhatják.

DPC3000

A Cisco szintén bemutatta szupergyors csatornakapcsolási megoldását, amelynek célja, hogy 100 Mbit/s sebességnél gyorsabb szélessávú szolgáltatásokat is kiszolgáljon. A minden tekintetben minőségi ugrást jelentő új, Cisco DPC3000 csatornakapcsolt kábelmodem (Cisco Channel-Bonded Cable Modem) segítségével a vásárlók minden eddiginél gyorsabban férhetnek hozzá az igény szerinti, multimédiás tartalmakban gazdag szórakoztatási formákhoz és kommunikációs lehetőségekhez, ugyanakkor a szolgáltatók hatékonyan optimalizálhatják meglévő sávszélességüket.

Linksys Ultra Range Plus

A CES kiállításon megjelenő Ultra RangePlus termékcsalád termékei között megtalálható a Wireless-N gigabites útválasztó (WRT310N), a Wireless-N szélessávú útválasztó (WRT160N), a kétsávos Wireless-N USB notebook adapter (WUSB600N), a kétsávos Wireless-N ExpressCard adapter (WEC600N), valamint a kimondottan játékhoz készült kétsávos Wireless-N Gaming adapter (WGA600N). Szintén a CES kiállításon mutatják be a Linksys EasyLink Advisor (LELA) nevű fejlett hálózati konfigurációs és felügyeleti eszközt, amely a vásárlóknak egyfajta hálózati tanácsadói szerszámosládaként szolgál.

Linksys WRP400


A Linksys vezeték nélküli útválasztóinak eddig is széles kínálatát a WRP400 kettős telefonporttal rendelkező Wireless-G szélessávú útválasztójával bővítette. A WRP400 a Linksys jól ismert hang-, video- és adatátviteli szolgáltatási technológiáját fejlett szolgáltatásminőséggel és biztonságos vezeték nélküli konfigurációs funkciókkal ötvözve költséghatékony „triple play” szolgáltatást kínál a felhasználóknak.

A Linksys WRP400 ideális kiegészítő a lakossági, valamint az otthoni és kisvállalati (SOHO) felhasználóknak, hogy kiaknázzák a „triple play” technológiában rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor kiválóan hasznosíthatják azok a szolgáltatók is, akik hálózati termékkínálatukat egy könnyen telepíthető és igazán költséghatékony megoldással kívánják bővíteni.

Linksys WVC54GCA

A Linksys vezeték nélküli IP kamerái sorában is új modell jelenik meg. A Linksys kínálatában már meglévő biztonsági kamerákhoz (PVC2300, WVC3400) hasonlóan ez az első otthoni eszköz, amellynek képe (maximális felbontása 640x480 pixel) videófolyam lejátszására képes eszközkön, így akár mobiletefonokon is megjeleníthető. A kamera számítógép nélkül működik, a dinamikus távoli eléréshez pedig egyéves ingyenes szolgáltatás jár a termék mellé. A vezeték nélküli titkosítások közül a legfejlettebbek is elérhetők az eszközön, de csatlakoztaható vezetékkel a hálózathoz is.

DMA2100/2200


A Linksys új eszköze a Microsoft Windows Vista Media Center kiegészítőjeként egy médiacenter és egy DVD lejátszó funkcionlitását teszi elérhetővé a TV képernyőjén, sőt mindez a saját távirányítójával vezérelhető. A DMA2100/2200 segítségével vezeték nélkül is továbbíthatók a digitalis zenék, HD felbontású filmek és képek bármilyen TV készülékre vagy házimozi rendszerre. Az egyszerűen kezelhető és tetszetős kezelőfelület segítségével lejátszhatók DVD-k, a családi fotókból készült összeállítások, böngészhető a zenegyűjtemény vagy kiválasztható bármilyen internetes rádióállomás. A készülékkel megállítható, visszanézhető vagy felvehető az élő tv adás. A termék által nyújtott internerten elérhető szolgáltatások palettáját – országonként eltérő tartalommal – a Microsoft biztosítja.