Kisgyermek írta az első iPhone-trójait

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 10. 19:33

Több biztonságspecialista is jelezte, hogy a napokban rábukkantak az első iPhone-ra írt trójaira. A jelentés szerint az új kártevő nem képes nagy kárt okozni.

Elsőként az F-Secure munkatársai fedezték fel az iPhone Firmware 1.1.3 prep néven terjedő frissítésnek álcázott vírust. A biztonsági szakértők szerint szinte teljesen ártalmatlan a kártevő. Fertőzés esetén a készülék képernyőjén a nem túl nagy kreativitásról árulkodó Shoes kifejezés jelenik meg, mellékesen pedig még néhány alkalmazást is felülír a program. A kártékony szoftver eltávolítása igencsak egyszerű, némi kellemetlenséget jelenthet azonban, hogy a vírussal együtt a felülírt alkalmazások is eltűnnek, tehát azokat újra kell majd telepíteniük a felhasználóknak. Az F-Secure értesülései szerint a szoftverfrissítésnek álcázott trójait egy 11 éves kisfiú készítette, ami nagy meglepetést okozott a biztonságspecialistáknak.

"Most még csupán egy kisgyermek ártatlan próbálkozásának lehettünk a szemtanúi, ám mi lesz akkor, ha legközelebb egy profi hacker szánja rá magát egy ennél jóval komolyabb és veszélyesebb iPhone-trójai létrehozására?" - jegyezte meg az F-Secure egyik munkatársa.

Sokan már az innivatív, érintőképernyős Apple-csoda megjelenésekor megjósolták, hogy egy ilyen termék nem fogja elkerülni az internetes bűnözők figyelmét sem.