A Storm-Worm nyomdokaiba lép egy új kártevő

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 10. 20:07

Nugache névre hallgat az a kártevő, amely felébresztette a biztonságspecialisták aggályait. A vírus új verziója talán még a viharféregnél is nagyobb pusztításra képes.

A Secure Computing biztonsági szakértői szerint az ez idáig még komoly fenyegetést nem jelentő Nugache nemrég megjelent mutációi komoly veszélyt jelenthetnek az internetezőkre. A szóban forgó kártevő két évvel ezelőtt ütötte fel a fejét, és azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül indult terjedésnek, ám mostanáig még soha nem került a figyelem középpontjába. A jelentéktelennek tűnő kártevőt azonban a Storm Worméhoz hasonló intelligens képességekkel ruházta fel a hírhedt Russian Business Network online alvilági banda. A felturbózott P2P-alapon működő vírus már sokkalta jobban rejtőzködik, mint elődje, és alkalmas egy bothálózat létrehozására is. A biztonságspecialisták szerint már kezdenek megjelenni a blogoldalakon olyan linkek, amelyek a Nugache-t tartalmazó preparált honlapokra mutatnak. Az efféle bejegyzéseket pedig nem manuálisan végzik a hackerek, hanem az Xrunnerhöz hasonló szoftverekkel automatizálják az online naplókban való terjesztést, ám már videókodeknek is álcázzák a kártevőt.

Paul Henry, a Secure Computing egyik munkatársa elmondta, megvan a veszélye annak, hogy az immár intelligens képességekkel rendelkező Nugache nagyon gyorsan terjedésnek induljon, és számtalan számítógépet fertőzzön meg, képezvén így egy nagyméretű zombihálózatot.