A Toshiba bemutatta az első Cell CPU-s HDTV-t

Széll Zoltán, 2008. január 12. 13:33

A Toshiba a CES 2008 szórakoztatóelektronikai kiállításon (Las Vegas, USA) bemutatta a világ első olyan következő generációs LCD TV-jét, amely jelenleg a PlayStation 3 játékkonzolban használt ’Cell’ mikroprocesszort tartalmaz. A prototípus Cell alapú tv-n különböző, sok számítást igénylő ’demók’ futottak.

A japán elektronikai óriás bemutatta, hogy a Cell CPU alapú tv alkalmas ’több kép a képben’ kép és a szabványos képeknél jobb minőségű képek megjelenítésére.

A Toshiba a képpontok számának növeléséhez Cell PowerPC „Power Processing Element” magot és nyolc párhuzamos „Synergistic Processor Element” gépet használnak a mainál sokkal bonyolultabb algoritmusok futtatásához és HD DVD lejátszók kezeléséhez.

A Toshiba a 8 SPE-t tartalmazó Cell lapka bejelentése előtt már néhány hónappal, három SPE-t tartalmazó lapkát vezetett be, amely „SpursEngine” néven ismert.

A mai HD TV-k és egyéb HD eszközök a 720x576 képpont felbontású szabványos képek helyett 1920x1080 pixel felbontású képeket generálnak. A Cell processzor használata azonban lehetővé teszi olyan tv-készülékek bevezetését is, amelyek a HD felbontásnál nagyobb felbontású képek megjelenítésére alkalmasak.

A vállalat képviselője elmondta, hogy a többmagos Cell processzor és a nagy sávszélesség lehetővé teszi több videófolyam egyidejű feldolgozását, amikor azok egyetlen ’több kép a képben” csomagban kerülnek megjelenítésre a képernyőn.