Az USA-ban is monopóliumellenes eljárás indult az Intel ellen

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 12. 17:43

Tegnapelőtt az Amerikai Egyesült Államokban is eljárás indult az Intel ellen, melynek célja, hogy kiderítsék, vajon a vállalat valóban visszaélt-e vezető piaci helyzetével az AMD kárára.

Az Európai Unió már tavaly nyáron trösztellenes vizsgálatot kezdeményezett a vezető csipgyártó ellen, továbbá Japánban és Dél-Koreában is nyomoznak a versenyhivatalok az ügyben. Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) képviselői bejelentették, hogy megalapozottnak látják egy komoly vizsgálat megindítását, hogy megállapítsák, vétett-e az Intel az érvényben lévő versenyhivatali törvények ellen, és piaci fölényét felhasználva tett-e illegális intézkedéseket a rivális csipgyártó konszern visszaszorítására. A vád szerint az első számú processzorgyártó háttéralkukba bocsátkozott a forgalmazókkal, azokat megvesztegette, hogy az AMD termékeit ne vegyék fel kínálatukba, vagy késleltessék a konkurens lapkákkal szerelt rendszerek bevezetését.

Az FTC felszólította az Intelt, bocsássa a vizsgálóbizottság rendelkezésére a szükséges dokumentumokat, hogy tisztázhassa magát a vádak alól.