Megint késnek az AMD négymagos Phenomjai, a hárommagosak viszont előbb érkeznek

Milkovits Gábor, 2008. január 13. 12:56

Az AMD ismét módosított a Phenom processzorok menetrendjén: eszerint a nagyobb teljesítményű négymagos lapkák az első negyedév helyett csak a másodikban kerülnek forgalomba, a hárommagosak viszont előbb jönnek.

Az új négymagos asztali processzorcsalád első, 2 és 2 GHz-es tagjai november 19-én debütáltak az Egyesült Államokban, míg akkor a 2,4 és 2,6 GHz-es lapkákat decemberre ígérte az AMD. Ezt később az idei első negyedévre módosították, most azonban további halasztásról számol be a gyártó, amely szerint a processzorok csak a második negyedév folyamán kerülnek piacra. Öröm viszont az ürömben, hogy az olcsóbb hárommagos verziók, illetve a 9000e energiatakarékos Phenom CPU a második negyedév helyett már az első három hónap folyamán kapható lesz. A változtatást az AMD azzal indokolta, hogy a számítógépgyártók részéről egyelőre nagyobb igény mutatkozik az utóbbi, olcsóbb és ezért több PC eladását elősegítő processzorok iránt.

A Phenom sikere az AMD szempontjából létkérdés, az Intel-el folytatott intenzív verseny miatt nehéz helyzetbe került vállalatot ugyanis ezek és a szintén négymagos Barcelona szerverlapkák hivatottak kihúzni a pácból. A másik fontos kérdés, hogy a cég a menetrendnek megfelelően még az idén képes lesz-e átállni a jóval kifizetődőbb 45 nm-es technológiára, amit a rivális Intel már 2007-ben megkezdett.