Új CentricStor - vége a "lemez vagy szalag" dilemmának

forrás Prim Online, 2008. január 15. 11:47

Egyedülálló mentési kapacitás: a virtuális szalagos új Fujitsu Siemens megoldás 4-es verziója igény szerint lemezre vagy szalagra végzi az intelligens adatmentést.

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta a CentricStor Virtual Tape Appliance (VTA) új változatát. A 4-es verzió támogatja a kettős mentést (dual-target), amely révén a felhasználók akár a VTA lemezalapú háttértárába, akár szalagra menthetik adataikat. A még jobban skálázható új változat tulajdonosainak nem kell túlméretezniük a kapacitást, mivel a megoldás támogatja a tárolóerőforrások rugalmas kiosztását. A 2008 első negyedévében piacra kerülő CentricStor Version 4 kibővített karbantartási és szervizfunkciókat kínál, és támogatja az adatduplikációk megszüntetését (Data De-duplication).

A CentricStor 4-es verziója az adatbiztonságért felelős vezetők három legégetőbb problémájának megoldását állítja a középpontba:
·    az adattömeg folyamatos bővülését,
·    az adatmegőrzési időszakok meghosszabbodását,
·    a katasztrófatűrést javító második adatközpont üzembe állításának igényét.

A fenti problémákra közvetlenül reagáló új CentricStor változat az ágazatban egyedülállóan nagyméretű mentési kapacitást kínál: a VTL háttértára egészen 1 petabájtig skálázható. A Fujitsu Siemens Computers emellett az egy rendszeren belül feldolgozható logikai kötetek számát is 500 ezerről 1 millió 500 ezerre növelte az új verziónál.

Intelligens adatvédelem a CentricStorral


A CentricStor új verziója ötvözi a lemezes és a szalagos működés előnyeit. Felhasználói meghatározhatják, mely információkat kívánják a gyors elérésű lemezen tartani, és melyeket szeretnék a lemezről szalagra menteni. Ezáltal minden eddiginél rugalmasabban beépíthetik az ILM (Information Lifecycle Management)-kritériumokat (pl. az adatok fontosság szerinti besorolását) a biztonsági mentésbe, és pontosabban betarthatják az előírt adat-helyreállítási határidőket. A CentricStor 4-es változata a dedikált és egymástól eltérő szolgáltatási szinteket is támogatja. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a CentricStor továbbra is először lemezre menti az adatokat. Ez a lemezes megoldás a valódi szalagvirtualizációnak (True Tape Virtualization, TTV) köszönhatően éppoly önállóan és szabálykövető módon működik, mint ha fizikai szalagra írnák az adatokat.

„Legfrissebb kutatási eredményeink szerint továbbra is a nem megfelelő helyreállítási sebesség és megbízhatóság hátráltatja leginkább a szervezetek adatvédelmi erőfeszítéseit” – mutatott rá Heidi Biggar, az Enterprise Strategy Group adattárolási elemzője. „A CentricStor új változata által nyújtott D2D2T (disk-to-disk-to-tape)-támogatás – valamint az 1 PB-ra növelt háttértár-méret – egyszer s mindenkorra rendezi ezt a régi adatvédelmi problémát. Segítségével az ügyfelek a mindenkori aktuális adatbiztonsági követelményeik szerint menthetik el az adatokat.”

Dr. Helmut Beck, a Fujitsu Siemens Computers tárolókért felelős alelnöke hozzáfűzte: „A vállalatok számára nehézséget jelent, miként tudnák az eddiginél gyorsabban és rugalmasabban elmenteni a digitális információk egyre duzzadó tömegét, miközben az adatok fontosságát és hozzáférésük gyorsaságát is szem előtt kell tartaniuk. A CentricStor új verziójának kettős mentési (dual-target) funkciója biztosítja a felhasználóknak az ehhez szükséges rugalmasságot. Szabadon eldönthetik, milyen adathordozót kívánnak használni a különféle típusú adatokhoz. Virtuális szalagos célgépünk az egyetlen olyan tape virtualizációs VTA-megoldás a piacon, amely egy dobozon belül ötvözi egymással az automatikus lemezes és szalagos mentés előnyeit.”

Skálázhatóság és rendelkezésre állás

A CentricStor új verziója 500 ezerről 1 millió 500 ezerre növeli az egy rendszeren belül feldolgozható logikai kötetek számát, így a VTA az összes többi virtuális és szalagos rendszernél nagyobb kapacitást biztosít.

Színvonalas szolgáltatások és biztonság

Meglévő karbantartási szolgáltatásai mellett a Fujitsu Siemens Computers továbbfejlesztett proaktív szolgáltatásokkal (pl. Live Monitoring és Health Check) javítja a CentricStor rendelkezésre állását. A kibővített szolgáltatások részeként a cég igény szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a CentricStor rendszer működését: hiba észlelése esetén pedig automatikusan végrehajtja a megoldást segítő szabályalapú lépéseket. Ezen kívül a Fujitsu Siemens Computers rendszeresen teszteli a rendszereket és azonosítja azok potenciális kockázatait, így a probléma még a hiba tényleges fellépése előtt, proaktívan orvosolható. Az ügyfelek teljes adatbiztonsági megoldásuk szolgáltatásmenedzsmentjét is megrendelhetik a Fujitsu Siemens Computers-től – a szervereket és a szalagkönyvtárakat is beleértve. Ilyenkor egyetlen telefonhívással elintézhetnek minden problémát – hisz a cég teljes körű felelősséget vállal a rendszer valamennyi komponensének zavartalan működéséért. Fogadja a hívásokat, azonosítja a problémák kiváltó okát és szükség esetén más szolgáltatókat is bevon azok megoldásába.

Az új CentricStor verzió megteremti a lehetőséget az adatduplikációk megszüntetésére (Data De-duplication), ily módon hozzásegíti az ügyfeleket biztonsági mentési volumenük, és ezen keresztül a háttértárban kapacitásának csökkentéséhez.

„Zöld” adattárolás CentricStorral


A Környezetbarát Informatikáról (Green IT) zajló vita ismét előtérbe helyezte a szalagos adattárolás lemezes technológiával szemben kínált előnyeit, hiszen a szalag energiahatékonyabb adathordozó a lemeznél. A többnyire 7x24 órában működő nagyvállalati szintű lemezekkel ellentétben a szalagos technológia csak tényleges adateléréskor használ energiát. Mivel a CentricStor ötvözi egymással a szalagos és a lemezes megoldások előnyeit, optimálisan támogatja az energiatakarékos és környezettudatos működést.