Otthoni hálózat kiépítése a meglévő elektromos hálózat használatával

forrás Prim Online, 2008. január 21. 18:47

A Sharp egy olyan új hálózati megoldást vezet be, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy elküldhesse nagy felbontású adatait internetkész televíziójára, számítógépére vagy más periférikus eszközére, otthona meglévő elektromos hálózatán keresztül. A Sharp Powerline Communication (PLC) adapterek használatával a hálózatba kötött otthoni eszközök nagy sebességű audió- és videótartalmakat fogadhatnak a PLC kapcsolaton keresztül, így nincs szükség az Ethernet kapcsolathoz szükséges vezetékekre, és elkerülhetõk a vezeték nélküli hálózatokkal járó biztonsági kockázatok.

Az AQUOS Net Web alapú funkcionalitással rendelkezõ AQUOS SE94 LCD TV modellek kiegészítőjeként a Sharp PLC adapterek rugalmasságot biztosítanak az otthoni hálózatnak 1 (HN-VA100U) és 4 portos (HN-VA400U) változatban. A lehetõ legnagyobb kényelem érdekében a Sharp egy olyan induló csomagot kínál, amely egy csomagban tartalmazza az 1 és 4 portos adaptereket (HN-VA401SU), így a felhasználók azonnal használhatják mindkettőt. A kétlépcsős installációval a PLC otthoni hálózatokat sokkal könnyebb üzembe helyezni, mint az alternativ hálózati megoldásokat, melyekhez szükség lehet szakemberre vagy falban futó kábelekre. A felhasználók egyszerűen csak csatlakoztatják a Sharp PLC adaptert AQUOS netképes tv-jükhöz vagy más otthoni eszközükhöz, és behelyezik az adaptert egy meglévő fali aljzatba. Az adapterrel több eszköz is összeköthető, tv, set-top box (digitális interaktív televíziós szolgáltatások vételére képes, televíziókészülékhez vagy integrált digitális televíziókészülékhez való csatlakoztatásra szánt kiegészítő egység), játékkonzolok, PC-k és ruterek.
 
A Sharp PLC adapterek nem csak egyszerű installációt és több elérési pontot biztosítanak, hanem stabil kommunikációt is az iparág legjobb, nagy sebességű 85 Mbps kapcsolatával. Ezen felül a Sharp PLC hálózatok az egyik lehetõ legnagyobb biztonsági szintet nyújtják az államilag elfogadott AES 128-bit titkosítással, melynek köszönhetően az adatok biztonságosan áramlanak a hálózaton keresztül.
 
Ezek a Sharp PLC adapterek a HomePlug AV nemzetközi, nagy sebességû elektromos vezetékeken történő átvitel szabványra épülnek, melyet a HomePlug Powerline Alliance alakított ki. A HomePlug Powerline Alliance egy ipari konzorcium, amely nagy sebességű hálózati termékekhez és szolgáltatásokhoz alakít ki globális specifikációkat. A HomePlug Powerline Alliance támogató tagjaként a Sharp elsődleges közreműködője a PLC szabvány fejlesztésének.