Kamerás mobil mint számítógépes egér

Milkovits Gábor, 2008. január 22. 10:02

Brit kutatóknak sikerült egy olyan szoftvert kifejleszteniük, amelynek segítségével a kamerás mobiltelefonok a számítógépes egérhez hasonló adatbeviteli eszközként használhatók.

A megoldás nyilvánvalóan nem az egér leváltására született, hanem olyan alkalmazásokhoz, amelyeket útközben vagy közterületen vehet igénybe az ember. A Bluetooth-alapú technológia segítségével lehetséges például a különböző (kompatibilissé tett, Bluetooth-os) információs kivetítőkön való navigáció, oly módon, hogy a mobiljával az ember egy kurzort mozgat a képernyőn, és akárcsak a számítógépnél, megfelelő gombjaival különböző ikonokra kattint. A megoldás nemcsak az információs konzolokat teszi feleslegessé, de egyúttal lehetővé teheti, hogy az ember csupán mobilja és mondjuk egy pályaudvaron elhelyezett képernyő segítségével vonatjegyet váltson, vagy akár megvásárolja a kivetítőn reklámozott terméket, illetve háttér-információt töltsön le róla saját készülékére.

A York-i és Newcastle-i Egyetemek által közösen kifejlesztett technológia hiányossága - a hozzá tartozó infrastruktúra hiánya mellett – jelenleg az, hogy a mobilok képkészítési és –feldolgozási ideje egyelőre túl lassú ahhoz, hogy az ember kellő gyorsasággal navigálhasson mobiljával a vele kapcsolatban álló képernyőn. Így aztán a gyakorlati alkalmazásra egy darabig nyilvánvalóan várni kell, a mobiltelefonokra szabott különféle praktikus megoldások mindenestre egyöntetűen óriási üzleti sikerrel kecsegtetnek.