Alvászavart okoz a mobil

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 22. 19:39

Egy nemrég közzétett tanulmány azt bizonyítja, hogy a mobilsugárzásnak negatív hatása van az emberi szervezetre, és a sokakat kínzó alvászavar is a mobiltelefonok használatára vezethető vissza.

Számtalan olyan jelentés látott már napvilágot, melynek fő témája a hordozható telefonok egészségkárosító hatása, egy a közelmúltban végzett kísérlet eredménye pedig az lett, hogy ezen készülékek esti órákban való használata összefüggésbe hozható a koncentrációs zavarokkal, a fejfájással, a depresszió kialakulásával, és ezek miatt nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Az amerikai michigeni valamint a svédországi Uppsala egyetem és Karolinska intézet kutatói hetven 18-45 év közötti felnőttet vizsgáltak meg. A tesztszemélyek egy részét éjszaka 884 MHz-s sugárzásnak tették ki (ezen a frekvencián dolgozik a mobil is), a csoport másik felét pedig egy sugárzástól mentes részben helyezték el. A kísérlet végén a szakemberek megállapították, hogy a sugárzás aktiválta az agyban a stresszközpontot, így a tesztalanyok nehezebben jutottak el a mélyalvás állapotába, és az ebben a stádiumban töltött idő mértéke is jelentősen lecsökkent.

Természetesen a mobilgyártók és szolgáltatók kétségbe vonták az eredmények hitelességét, azonban egy másik hasonló, Belgiumban végzett kísérlet is azt bizonyítja, hogy a mobilsugárzás komoly alvászavarokhoz vezet.