Epson Stylus Photo R1900: egyenletesebb színátmenetek és pontosabb színreprodukció

forrás Prim Online, 2008. január 23. 11:54

Az Epson Stylus Photo R1900 akár A3+ méretig alkalmas tartós és kiváló minőségű fényképek készítésére a nyomathordozók széles skáláján. A készülék új képfeldolgozó algoritmust és új képlet alapján gyártott Epson UltraChrome Hi-Gloss tintatechnológiát alkalmaz a színkombinációk kezelésére és a minél szebb nyomatok érdekében.

A ciánkék, bíbor és sárga színeken kívül az UltraChrome Hi-Gloss2 mattfekete, fotófekete, vörös és narancs színeket, valamint fényességoptimalizálót is tartalmaz. Az új narancs színkomponens az előzőleg az UltraChrome Hi-Gloss-ban használt kék festéket váltja fel, amely természetesebb bőrszínt, a sárga-narancssárga-vörös területeken szélesebb színteret, valamint élénkebb színeket jelenít meg a nyomatokon. A továbbfejlesztett bíbor és sárga színkomponensek segítségével a kék és zöld színárnyalatok pontosabb megjelenítése vált lehetővé.

Az új UltraChrome Hi-Gloss2 tintarendszer színenként cserélhető komponensekből áll, így csak a kifogyott színt kell cserélni.

A Stylus Photo R1900-ban található nyolcszínű tintakészlet elképesztően sok, 18 446 774 billió színkombinációt tesz lehetővé. Annak eldöntésére, hogy mely kombinációt érdemes használni a képek tónusainak és árnyalatainak visszaadásához, az Epson egy új, Look Up Table (keresőtáblázat, LUT) nevű technológiát fejlesztett ki a világ egyik vezető, színkutatással foglalkozó központjával, a Rochesteri Technológiai Intézet Munsell Színtudományi Laborjával együttműködve. Az Epson LUT technológia a Micro Piezo nyomtatófejjel együtt határozza meg, hogy az egyes színekből mennyi szükséges egy RGB forrásfájl CMYK nyomatra történő átalakításához. A matematikai algoritmus eredményesen optimalizálja a színegyeztetést, ezzel biztosítva a kinyomtatott kép és az eredeti fénykép konzisztenciáját. A végeredmény egy finom átmenetekkel, kevésbé szemcsés részletekkel, extra széles színtartománnyal és alacsony szín-inkonzisztenciával rendelkező nyomat; mindezek együtt a gyakorlatban tiszta és gyönyörű fényképeket eredményeznek.

Az Epson Advanced Variable-sized Droplet Tecnology (változó cseppméret) a cég másik nyomtatási technológiája, amelynek révén akár 1,5 pikoliteres cseppek is alkalmazhatók a finom részleteknél, míg nagyobbak a homogén területeknél.

A Stylus Photo R1900 rugalmassága tovább nőtt a szélesebb nyomathordozó-támogatásnak köszönhetően. Fényes-, matt- és művészpapírokra, valamint nyomtatható felületű CD-re és DVD-re egyaránt tud nyomtatni. A készülék a számítógép nélküli nyomtatásban is partner, hiszen kompatibilis a Pictbridge-szabványt ismerő digitális fényképezőgépekkel és képnézegetőkkel. A szoftvercsomagban megtalálható az Epson Print CD, valamint az Epson Creativity Suite programcsomag, amely az Epson Easy Photo Print, FileManager, Web to Page és Camera RAW Plug-in for Epson Creativity Suite programokat tartalmazza.