Vishing - új, még rafináltabb adathalászcsel

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 23. 19:31

Az FBI internetes visszaélésekkel foglalkozó részlegének munkatársai egy újfajta adathalász technikára lettek figyelmesek az utóbbi időben, ami szerintük sokkalta veszélyesebb, mint a hagyományos phishing-levelek.

Úgy tűnik, a bűnöző elme kreativitásának semmi sem szabhat határt, erről tesz tanúbizonyságot az internetes csalók legújabb adatrabló csele is. Az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda felügyelete alatt működő Internet Crime Complaint Center (IC3) közleményben adta hírül, hogy az utóbbi időben számtalan, általuk vishingnek elnevezett kéretlen elektronikus üzenettel találkoztak, melyek célja a felhasználók banki adatainak a megszerzése. A "mezei" phishing e-mailektől eltérően a vishing-levelek nem tartalmaznak linkeket, s válaszolni sem kell ezekre. A csalók ezekben az üzenetekben értesítik az internetezőket, hogy hitelkártyájuk lejárt, és felszólítják őket, hogy tárcsázzák az e-mailben megadott telefonszámot, és vegyék fel a kapcsolatot ez ügyben a pénzintézettel. Ha a gyanútlan áldozatok felhívják a megadott számot, akkor a vonal végén lévő személy a "biztonsági előírásoknak megfelelően" elkéri az ügyfél banki adatait, hogy megbizonyosodjon annak személyazonosságáról.

Az IC3 munkatársai azt ajánlják a hitelkártya-tulajdonosoknak, ha telefonon akarnak kapcsolatba lépni a pénzintézettel, akkor mindenképpen a telefonkönyvből keressék ki a bank számát.