Windows Update-nek álcázott Backdoor-trójai terjed

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 23. 20:05

Több biztonságspecialista is felhívja az internetezők figyelmét egy újonnan terjedő, a hackerek által Windows frissítésnek feltüntetett e-mailre, amely nem más, mint egy vírust tartalmazó spam.

A Sunbelt Software munkatársai a napokban észleltek egy hamisított Microsoft-logóval és kinézettel ellátott levelet, melynek küldője a redmondi  operációs rendszer azonnali frissítésére szólítja fel a címzetteket. Az üzenetben lévő linkre kattintván azonban a felhasználók nem a legújabb javításokat kapják meg, hanem egy hátsó kaput megnyitó kártevő települ fel a számítógépre. A támadók ennek segítségével aztán átvehetik az irányítást a megfertőzött rendszer fölött, és például spamküldésre használhatják azt. S hogy a hackerek még inkább elbizonytalanítsák a címzetteket, közlik velük, hogy ha nem töltik le fél napon belül a fontos frissítéseket, akkor újból kell majd aktiválniuk az operációs rendszert, sokan pedig hogy elkerüljék a kilátásba helyezett kellemetlenségeket, inkább ráklikkelnek a megadott hivatkozásra.

A Sunbelt munkatársai óvva intik az internetezőket attól, hogy hitelt adjanak az efféle álcázott Microsoft e-maileknek, hiszen a redmondi konszern nem így juttatja el a javításokat az ügyfelekhez.