Motorola: rossz eredmény, még rosszabb prognózis

Milkovits Gábor, 2008. január 23. 21:46

A Motorola 2007 negyedik negyedévi 100 milliós nyeresége ugyan nagyjából megfelel az elemzők várakozásainak, ám a mobiltelefonos ágazat továbbra is igen gyengén szerepel, ráadásul az idei első negyedévi teljes működésre veszteséget jósol a cég.

A 2007 végi időszak profitja részvényenként 14 centet ér, miközben a szakértők 13 centre számítottak. A pozitív mérleg mögött azonban egyértelműen a vállalat hálózati infrastruktúra üzletága áll, mivel a mobiltelefonos részleg eredményei nyugodtan nevezhetők katasztrofálisnak. Az ágazat ugyanis 388 millió dollár veszteséget termelt a szóban forgó időszakban úgy, hogy a készülékeladások értéke egy év alatt 38%-kal esett vissza.

A fentieknél nagyobb baj, hogy miközben az elemző cégek 9 centes részvényenkénti profittal kalkuláltak az idei első negyedévre, a Motorola előzetesen 5-7 cent veszteséggel számol. Mindez olyannyira sokkolta a piacot, hogy a cég papírjainak árfolyama 14 százalékpontot zuhant. Az egyelőre nem világos, hogy a Motorola további piacvesztéssel, vagy a készülékenkénti profit-árrés további csökkenésével, esetleg mindkettővel számol. Greg Brown, a nehézségek miatt nemrégiben lemondott Ed Zander helyébe lépett új vezérigazgató azzal indokolta a borús kilátásokat, hogy mobiltelefonos üzletág feltámasztása a vártnál több időt vesz igénybe. A Motorola részvényeinek árfolyama 2006 októbere óta összesen 53%-ot zuhant.