A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság reagálása a vádakra

OTS - Cégvonal, 2008. január 25. 09:03

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság közleményben hangsúlyozta, hogy a főigazgatóság biztosítja az esélyegyenlőséget szoftverlicencek beszerzésére irányuló eljárásában.

"Olcsóbban és többféle köztük nyílt forráskódú licenceket is beszerezhetnek az intézmények a központosított közbeszerzés keretében. A központosított közbeszerzésekkel a kormányzat nem korlátokat szab, hanem éppen hogy kapukat nyit az intézmények előtt, hogy a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak hozzá a szükséges szoftverekhez. A közbeszerzési eljárás nyílt, így bármilyen cég jelentkezhet, amelyik megfelel a pályázati kiírásban meghatározott gazdasági, pénzügyi és műszaki feltételeknek.

A központosított beszerzés előnye, hogy a jelentős nagyságrendnek köszönhetően nagyobb árkedvezményt lehet elérni, mintha minden intézmény külön-külön bonyolítaná le beszerzéseit. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság ráadásul több győztes pályázóval is keret-megállapodást köthet az eljárás eredményeként, így egy-egy konkrét beszerzés esetén az érintett intézmények újra versenyeztethetik a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság eljárásán győztes cégeket. Az újabb verseny során így további kedvezmények érhetőek el.

A sajtóhírekkel ellentétben semmilyen előírás nincs arra, hogy a közigazgatási szerveknél, vagy más intézményeknél milyen szoftvereket alkalmazzanak. A központosított közbeszerzés csupán egy lehetőséget biztosít arra számos intézménynek köztük minisztériumoknak, önkormányzatoknak, felsőoktatási intézményeknek, kórházaknak, bíróságoknak és ügyészségeknek hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kötött keret-megállapodás segítségével kedvezőbb feltételekkel tudják beszerezni a számukra szükséges számítógépes programok licencét.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2008. január 3-án írt ki központosított közbeszerzési eljárást a korábban beszerzett licencek bővítésére, kiegészítésére, meghosszabbítására, verzió-követésére, cseréjére, valamint új szoftverlicencek beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére. Az eljárás alapján a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a győztes pályázókkal keret-megállapodást köt maximum 4 évre, illetve a meghatározott 25 milliárd forintos keretösszeg erejéig.

Az eljárás nyílt, így bármilyen cég jelentkezhet, amelyik megfelel a pályázati kiírásban meghatározott gazdasági, pénzügyi és műszaki feltételeknek. A bírálati feltétel a legalacsonyabb ár. A kiírásban pontosan a "Microsoft vagy azzal egyenértékű" kifejezés szerepel a beszerzési tárgy meghatározásánál, amire a Közbeszerzési Törvény 58. paragrafus (8) bekezdés lehetőséget biztosít azért, hogy a meghatározás közérthető legyen. A közbeszerzési eljárásban tehát nincs olyan megkötés, mely kizárná a nyílt forráskódú termékeket a versenyből, sőt, a kiírásban több helyen is szerepel, hogy valamennyi, a beszerzés tárgyával egyenértékűnek minősülő termékkel ajánlatot lehet tenni.

Amennyiben bármelyik intézmény olyan szoftverlicencet akar beszerezni, amelyre a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnak nincs érvényes szerződése, keret-megállapodása, akkor ezt természetesen saját hatáskörben megteheti.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nem csupán Microsoft keret-megállapodással rendelkezik. A központosított közbeszerzés intézményi köre már több éve, más keret-megállapodások alapján, például Linux operációs rendszereket, nyílt dokumentum-formátumú (ODF) irodai programcsomagokat is vásárolhat. A terméklistákban a SuSe és RedHat Linux termékek mellett, az ajánlattevők döntésének megfelelően, OpenOffice termékek is megjelentek. Jelenleg is vásárolhatóak a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság közbeszerzési katalógusa alapján mind az Open SKM Agency Kft. által képviselt StarOffice, mind az ULX Kft. által képviselt RedHat termékek, termékskálájuk igen jelentős részével."